Business Internaţional

Bulgaria va primi gaze naturale direct de la ruşi, fără intermediari, la preţ redus

Bulgaria va primi gaze naturale direct de la ruşi, fără intermediari, la preţ redus

Foto Shutterstock

22.05.2012, 00:02 1052

Bulgaria va semna următorul con­tract pentru cumpărarea de gaze naturale ruseşti direct cu grupul Gazprom, mo­nopolul rus al exporturilor de gaze, tran­zacţiile nemaiincluzând companii inter­mediare, a declarat ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului Delian Dobrev, citat de Novinite.

Ministrul a explicat că Bulgaria va încerca să negocieze un contract pe termen mediu, pe o perioadă de şapte ani, începând cu 2013.

El a precizat că statul bulgar va avea în acest an un discount de 11% pentru gazele naturale achiziţionate de la Rusia deoarece Sofia va grăbi construirea sectorului bulgar al gazoductului rus South Stream.

Bulgaria a reuşit să negocieze condiţii speciale pentru importurile de gaze ruseşti cu toate că s-a retras intempestiv din proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis şi cel al construirii unei centrale nucleare la Belene. La ambele proiecte al fi participat Rusia, scrie presa rusă.

Potrivit publicaţiei Kommersant, discountul nu va fi calculat pe baza preţurilor livrărilor de gaze de anul trecut, ci având în vedere preţul mediu al livrărilor de gaze ruseşti pe perioada aprilie-decembrie 2012. Reducerea de preţ va fi aplicată retroactiv.

Construcţia gazoductului rusesc South Stream ar putea începe în luna decembrie a acestui an şi nu în 2013, aşa cum era planificat anterior, a anunţat la începutul anului Gazprom, care dezvoltă proiectul. Gazoductul, care concurează proiectul Nabucco susţinut de UE, este conceput să asigure livrări de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina.

Anunţul grupului rus, de stat, are loc în contextul negocierilor cu Ucraina privind preţul gazelor şi controlul asupra sistemului de gazoducte al fostului stat sovietic. South Stream ar trebui să exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către sudul Europei începând din 2015.

Grupul rus deţine 50% din proiectul South Stream, estimat să coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participaţie de 20%, iar EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania) câte 15% fiecare.

Analiştii consideră că South Stream este un proiect prea scump, iar Gazprom ar face mai bine să ajungă la un acord cu Ucraina asupra exporturilor de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO