Business Internaţional

Bulgaria pompează şi mai mulţi bani pentru redresarea post-Covid-19, dar protestatarii cer măsuri reale anticorupţie

Preşedintele bulgar Rumen Radev îi încurajează pe protestatari să nu renunţe la demonstraţii.

Preşedintele bulgar Rumen Radev îi încurajează pe protestatari să nu renunţe la demonstraţii.

Autor: Catalina Apostoiu

03.08.2020, 00:05 254

♦ Guvernul va oferi majorări salariale medicilor din prima linie, bonusuri pentru peste 2 milioane de pensionari şi va creşte beneficiile de şomaj.

Bulgaria a anunţat săptămâna trecută planuri de a cheltui 1,16 miliarde de leva (592 milioane de euro) pentru susţinerea economiei adânc rănite de coronavirus, a medicilor din prima linie şi protejarea grupurilor vulnerabile din statul care este în continuare cel mai sărac din Uniunea Europeană, potrivit Emerging Europe.

Premierul ţării, Boiko Borisov, speră că noile fonduri vor ajuta cumva la temperarea criticilor din ce în ce mai dure îndreptate împotriva sa în ultimele săptămâni, inclusiv a pro­tes­tele antiguver­namentale lan­sate într-un număr de oraşe bulgare.

Într-una dintre cele mai recente demonstraţii, protestatarii au blocat mai multe intersecţii din capitala ţării Sofia în timpul pro­gra­mului de lucru al companiilor, întrerupând aproape în întregime traficul şi cerând vehe­ment demisia lui Borisov.

Pe seară, o mulţime uriaşă s-a adunat în faţa sediului guvernului cântând imnul naţional şi fluturând steaguri naţionale.

Protestatarii sunt hotărâţi să rămână pe străzi până când li se vor soluţiona cerinţele. Cei care soseau din alte părţi ale Bulgariei au fost rugaţi să aducă pături, corturi, apă şi mâncare pentru a se pregăti pentru proteste prelungite, proteste care au fost în mare parte paşnice.

Protestatarii şi politicienii din opoziţie pun presiune crescândă asupra premierului şi guvernului acesteuia, cerând demisia acestora în contextul corupţiei larg răspândite. Premierul susţine însă că nu va permite „haosului“ politic să exacerbeze o criză economică ce afectează deja locurile de muncă şi veniturile din ţară.

„Îmi pare rău că clasa politică nu vede ce fel de luni avem în faţă. Aş înţelege dacă cineva ar avea un plan mai bun“, declara Borissov recent în faţa reporterilor.

Printre noile măsuri anunţate, guvernul va oferi majorări salariale medicilor din prima linie, bonusuri pentru peste două milioane de pensionari şi va creşte beneficiile de şomaj. Guvernul va cheltui de asemenea 430 milioane de leva pentru susţinerea companiilor din turism, transporturi şi construcţii în faţa unui declin pe care Comisia Europeană îl estimează la aproximativ 7% în acest an.

Ultimele măsuri sunt parte ale unui al doilea pachet de susţinere financiară anunţat de guvernul bulgar de la începutul pandemiei. Guvernul susţine că a salvat 160.000 de locuri de muncă în ţara cu aproximativ 7 milioane de locuitori cu ajutorul schemei prin care a plătit până la 60% din salariile angajaţilor. Schema a fost prelungită până la sfârşitul lunii septembrie.

Borissov a fost recent forţat să-şi remanieze guvernul pentru a-i calma pe protestatari, însă schimbările nu i-au impresionat pe cei mai vocali dintre criticii premierului. Preşedintele bulgar Rumen Radev îi încurajează pe protestatari să nu renunţe la demonstraţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO