Business Internaţional

Bulgaria, cu o populaţie de nici jumătate din cea a României, exportă mai mult decât importă de la români

Bulgaria, cu o populaţie de nici jumătate din cea a României, exportă mai mult decât importă de la români

Autor: Bogdan Cojocaru

14.03.2012, 00:03 2097

Dacă în urmă cu zece ani România era exportator net către Bulgaria, acum România, o ţară cu 19 milioane de lo­cuitori, importă mai mult decât exportă în Bulgaria, care are o populaţie de doar 7,3 milioane.

Deraiajul s-a produs în 2009, an în care economia românească s-a prăbuşit cu 7%, iar Bucureştiul a cerut asistenţă financiară de la FMI şi altor creditori internaţionali. În acel an economia bulgară a scăzut cu 5,5%.

Bulgaria este a şasea destinaţie pentru exporturile României, cu o pondere de 3,6% în total în primele nouă luni ale anului trecut, după datele Institutului Naţional de Statistică. La importuri, Bulgaria contribuie cu 2,8%.

România exportă în statul vecin în principal metale comune şi produse din acestea, minerale şi produse din mi­nerale precum sare, ciment, minereuri şi combustibili, animale vii şi produse din animale, chimicale şi produse alimentare, băuturi şi tutun. În schimb, România importă cel mai mult produse vegetale precum cereale, fructe, legu­me, furaje, seminţe, plante vii şi mărfuri din industria morăritului, metale co­mune şi produse din acestea, maşini, apa­rate şi echipamente, produse ali­mentare, băuturi şi tutun, chimicale şi mijloace şi materiale de transport.

La principalele grupe de schimburi comerciale, diferenţe notabile în favoarea Bulgariei între exporturi şi importuri se observă în primul rând la produsele vegetale - statul român cumpără din Bulgaria de aproape şapte ori mai mult decât vinde. De altfel, statul vecin este cea mai mare sursă de importuri de astfel de produse pentru România. O diferenţă semnificativă apare şi la maşini, aparate şi echipa­mente - raportul exporturi importuri este de aproape 2 la 1.

Anul trecut, Bulgaria a exportat în România bunuri şi servicii în valoare de aproximativ 1,93 mld. euro, cu 36,4% mai mult faţă de anul 2010. Exporturile României către Bulgaria s-au cifrat însă la 1,61 mld. euro, un avans de 20,2% faţă de 2010. Astfel, statul vecin are un excedent comercial în relaţiile cu România, al doilea partener comercial al Bulgariei din UE, după Germania, de 321 de milioane de euro.

Într-un interviu acordat ZF în 2009, ambasadorul de atunci al Bulgariei în România Valentin Radormirski a notat că, faţă de celelalte state din Europa de Est, Bulgaria nu a fost afectată atât de mult de criza financiară, în primul rând datorită consiliului monetar. Moneda Bulgariei a fost ancorată iniţial de mar­ca germană şi apoi de euro. Acest con­siliu a ajutat leva "să nu se devalo­rizeze cu nicun procent". Avantajul ar fi că nu există riscul de curs care să antre­neze cre­dite neperformante care, la rândul lor, să lovească băncile. Bulgaria a in­trat în UE împreună cu România în 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO