Business Internaţional

Bulgaria: criza energiei închide serele, împinge restaurantele şi hotelurile în pragul falimentului

Bulgaria: criza energiei închide serele, împinge...

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2022, 23:06 1372

În ultimul an, aproape toate legumele de bază din Bulgaria s-au scumpit, scrie Novinite. Potrivit traderilor şi experţilor, preţurile cresc lent, dar sigur, iar cartofii şi castraveţii, de exemplu, s-au scumpit cu aproximativ 30% în ultimele 12 luni.

Cea mai mare creştere de preţ s-a înregistrat la varză, de aproape 58%. Ceapa a devenit cu 10% mai scumpă, iar roşiile cu 13-17%.

În acest context, Bulgaria ar putea rămâne fără producţie autohtonă de legume în acest an din cauza crizei de energie.

Ivan Kaburov are o seră în Malo Konare. În această iarnă, sera este goală. „Anul trecut, roşiile plantate aici aveau la această vreme un metru. În acest moment, sera este absolut goală, calculele pe care le-am făcut arătând că nu este profitabil să plantăm legume din timp“.

Potrivit lui Ivan, procesul de producţie s-a scumpit în primul rând din cauza costurilor mai mari de încălzire a serei. Astfel, sera nu va funcţiona până când vremea nu se va mai încălzi. Şi alţi propritari de sere iau decizii similare.

Drept urmare, importurile vor domina piaţa. Lipsa de producţie în sere va duce în curând la falimente şi disponibilizări în masă în sector, avertizează traderii şi experţii.

Aproape 70% din numărul total de sere de legume şi-au suspendat pro­ducţia în iarnă din cauza pre­ţu­rilor ridicate la gaze, potrivit aso­ciaţiei din sector, notează Euractiv.

În iarnă, cel puţin 10.000 de anga­jaţi din sere au fost dispo­nibilizaţi. Producătorii cer compensaţii din partea statului în cazul unei noi majorări a preţurilor gazelor.

Criza energiei afectează şi sectorul restaurantelor şi hotelurilor din Bulgaria, potrivit Novinite.

Creşterea dramatică a preţurilor electricităţii şi carburanţilor a dus la falimente în sector la nivel naţional.

Din cauza crizei, Mihail Nikolov a închis trei din restaurantele sale din Varna. Acesta spune că facturile pentru electricitate s-au triplat şi că veniturile au scăzut puternic în lipsă de clienţi.

„În prezent, trăim din economii. Businessul nu ne aduce bani. În ultimii doi ani, am trăit din credite şi economii“, spune Mihail Nikolov.

Mulţi alţi proprietari de restaurant sunt într-o situaţie similară. Mulţi dintre ei şi-au închis unităţile la începutul lunii ianuarie.

Pentru a nu falimenta, aceştia sunt obligaţi să majoreze preţurile. Pentru ei, cel mai dificil lucru este să găsească un echilibru între preţul real al produsului şi suma pe care clienţii sunt dispuşi să o plătească.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO