Business Internaţional

Bulgaria a anulat vanzarea centralei energetice de la Bobov Dol

30.06.2005, 18:36 21

Agentia de privatizare din Bulgaria a anuntat ieri ca a sistat vanzarea centralei energetice de la Bobov Dol, pentru care compania greaca de utilitati Public Power Corp (PPC) depusese cea mai mare oferta.

"Agentia de privatizare a anulat procedura, ca urmare a ofertelor nesatisfacatoare", a precizat seful institutiei, Atanas Bangachev.

PPC a oferit 105,3 mil. euro sub forma de lichiditati si investitii. Oferta grupului italian Enel, cel de-al doilea ofertant, prevedea suma de 100,56 mil. euro. Vanzarea centralei a constituit un element sensibil, inaintea alegerilor generale ce au avut loc la 25 iunie. Angajatii minelor adiacente centralei au cerut sistarea tranzactiei, de teama ca aceasta va fi urmata de concedieri masive, in cazul in care noii proprietari nu vor mai achizitiona carbune autohton.

Bangachev a precizat ca agentia a decis sa anuleze tranzactia inca de pe 5 mai, insa nu a anuntat aceasta masura pentru a nu fi utilizata in scopuri politice inaintea alegerilor legislative de la sfarsitul saptamanii trecute. El a adaugat ca ofertantii vor putea face apel fata de aceasta hotarare.

"Preturile s-au situat sub nivelul estimarilor noastre si acesta a fost motivul pentru care am decis sa anulam privatizarea. De asemenea, am luat in considerare si problema minerilor", a explicat seful agentiei de privatizare.

In oferta inaintata, PPC preciza ca va utiliza carbunele local, insa compania nu putea fi obligata sa foloseasca materie prima autohtona si dupa 2007. Grupul grec urma sa plateasca 70,9 mil. euro sub forma de lichiditati pentru actiunile centralei si alte 34,4 mil. euro pentru majorarea capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO