Business Internaţional

Bugetul UE, subiect de scandal între Bruxelles şi capitalele europene

Autor: Gabriel Razi

11.11.2010, 23:20 23

Guvernele statelor europene au intrat în conflict cu oficialiiUE de la Bruxelles din cauza neînţelegerilor cu privire la bugetulcomunitar pentru 2011, scrie BBC News.

Premierul britanic David Cameron, susţinut de Franţa, Germaniaşi alte zece state, a propus o creştere cu 2,9% a bugetului. Decealaltă parte a baricadei, Comisia Europeană susţine deciziaParlamentului European, care a propus o creştere de 6%. Proiectulde buget pentru 2011 propus de Comisia Europeană totalizează 130 demiliarde de euro, parlamentarii europeni argumentând că un asemeneanivel este necesar pentru a finanţa schimbările impuse de Tratatulde la Lisabona.

Europarlamentarii au votat suplimentarea cu 38 mil. euro aproiectelor dedicate inovării, cheltuieli suplimentare de 300 demilioane de euro pentru subvenţiile agricole sau 100 de milioane deeuro dedicate ajutoarelor internaţionale ce vor ajunge lapalestinieni.

O parte din aceste creşteri vor fi finanţate din reducerile decosturi din alte domenii, cum ar fi reducerea bugetului pentrucercetare energetică cu 47 mil. euro. Guvernele statelor membreîncearcă să oprească în instanţă Parlamentul European şi ComisiaEuropenă să majoreze cu 3,7% salariile a 45.000 de funcţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO