Business Internaţional

Buffett ofera rusilor bogati posibilitatea sa cumpere...o bucata dintr-un avion

10.03.2003, 00:00 15

Compania cu care calatoresc vedete cum ar fi Tom Hanks sau Tiger Woods, cat si directori de mari corporatii din intreaga lume, a luat in vizor Rusia. NetJets, ce include o flota de peste 500 aparate private de zbor, ii tenteaza in prezent pe cei mai bogati rusi cu o afacere de care se beneficiaza mii de clienti din Statele Unite si Europa Occidentala. Clientii pot cumpara o cota dintr-un aparat de zbor apartinand NetJets si pot dispune de acesta oricand, indreptandu-se catre orice destinatie din lume, cu exceptia curselor interne.
In momentul de fata, NetJets nu are clienti in Rusia, dar compania crede ca se va putea lansa foarte usor in aceasta tara datorita cresterii puternice a economiei, a declarat Charles McLean, director de comunicatii in cadrul NetJets.
Pentru a participa la program, un client trebuie sa cumpere o anumita cota dintr-un aparat de zbor, angajandu-se sa suporte taxele de intretinere a acestuia si costurile legate de zbor. De exemplu, o optime dintr-un aparat de zbor Cessna Citation Bravo cu sapte locuri poate fi achizitionata in schimbul unei sume de 772.500 dolari, taxele lunare de intretinere ridicandu-se la 9.437 dolari si fiecare ora de zbor costand 2.362 dolari. O cota similara intr-un aparat de zbor Dassault Falcon costa 2,8 milioane de dolari, cu taxe de intretinere de 24.040 dolari pe luna si costuri pe ora de zbor de 3.732 dolari.
McLean a remarcat ca programul a devenit popular in randul celor ce doresc flexibilitate, intimitate si siguranta.
NetJets este detinuta de Warren Buffet, ce ocupa locul secund in cadrul listei celor mai bogati oameni din lume intocmita de revista Forbes, cu o avere estimata la 30,5 miliarde de dolari. Buffet a cumparat compania in 1998 dupa ce a fost client al acesteia timp de trei ani.
NetJets ar putea avea in vizor cateva nume de rusi inclusi pe lista de miliardari alcatuita de Forbes. In cadrul topului anual publicat de revista saptamana trecuta, erau inclusi 17 oameni de afaceri din Rusia. Proprietarul Sibneft, ce s-a aflat pe locul 49, cu o avere de 5,7 miliarde de dolari, are propriul Boeing Business Jet. Se crede ca Oleg Deripaska, co-proprietar al Russian Aluminum,  impreuna cu Roman Abramovich, plasat pe pozitia 278 a topului, are un aparat Gulfstream-5.
McLean a declarat ca NetJets, care a lansat anunturi publicitare in mai multe ziare financiare, doreste sa se lanseze in Rusia in parte ca urmare a incercarilor de a patrunde pe piata acestei tari efectuate de mai multi producatori de bunuri de lux.
Totusi, exista unele dezavantaje. Mai intai, clientii vor trebui sa comande aparatele de zbr de la centrul din Lisabona, Portugalia. McLean a declarat ca nu se vor percepe taxe pentru aducerea aparatului in Rusia. Apoi, NetJets nu este autorizat sa efectueze zboruri in interiorul Rusiei.
In plus, ar putea fi dificil pentru NetJets sa livreze avionul in rastimpul de sase ore promis. Conform reglementarilor existente in Rusia, controlorii de trafic trebuie anuntati cu trei zile inaintea efectuarii unui zbor, in parte pentru ca acestia trebuie sa anunte fortele militare ce controleaza spatiul aerian rus. McLean a declarat ca autorizarea poate fi obtinuta totusi in decurs de o zi.
Conform lui Ievgheni Bakhtin, director al Aviation Commercial, ce inchiriaza aparate straine si rusesti, piata acestor servicii aviatice a crescut cu 20 pana la 40% pe an in ultimii ani.
Aproximativ 15 companii rusesti ofera acelasi gen de servicii. Printre acestea se numara Gazpromavia din cadrul Gazprom si Avianegro din cadrul UES. Aparatele pe care le folosesc, totusi, nu sunt acceptate in strainatate.
Bakhtin a declarat ca oamenii de afaceri rusi tind sa inchirieze aparate de zbor de la companii europene cum ar fi JetAviation si TagAviation, ambele cu sediul in Elvetia. Acesta a adaugat ca oamenii de afaceri si companiile din Rusia detin aproximativ 15 aparate de zbor construite in strainatate, in valoare de 300 de milioane de dolari. Aceste aparate sunt inregistrate in strainatate.
Anul trecut, NetJets a efectuat 200.000 de curse in 90 de tari.x

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO