Business Internaţional

Buffett: Lacomia si prostia bancherilor a generat criza

05.05.2009, 00:00 40

Presedintele Berkshire Hathaway si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Warren Buffett, a criticat in termeni foarte duri bancherii, companiile de asigurari si autoritatile pentru ca au ignorat posibilitatea scaderii preturilor locuintelor, aratand ca deficientele acestora au generat cea mai severa recesiune dintr-o jumatate de secol, scrie Bloomberg.

Buffett si vicepresedintele Berkshire, Charles Munger, au declarat ca Wall Street-ul a vandut „gunoi" ipotecar subprime si au invinovatit media si autoritatile pentru a nu fi reusit sa intrevada pericolul. „Cred ca practic toti cei care au avut legatura cu lumea financiara au contribuit la declansarea crizei", a declarat Buffett. „Criza a aparut din lacomie, din stupiditate."
Mass-media nu si-au facut datoria
Miliardarul a declarat ca mass-media nu au comentat in mod adecvat asupra bubble-ului din sectorul rezidential, aratand in acelasi timp ca autoritatile de reglementare a Fannie Mae si Freddie Mac nu au anticipat riscurile la care creditele lor ar fi expuse in cazul scaderii preturilor la locuinte.
Comportamentul bancilor a fost dur criticat si de un comitet de membri ai parlamentului britanic, acesta avertizand ca efectele actualei crize a sectorului bancar vor fi resimtite timp de mai multe generatii, conform BBC News.
In cadrul celui de-al doilea raport al sau cu privire la criza, comitetul arata ca aceasta a fost in mare parte generata de comportamentul iresponsabil al bancilor.
Bancile nu ajuta la redresarea economiei
Membrii comitetului au declarat ca sprijina diversele incercari ale guvernului de a salva bancile si de a consolida sistemul bancar. Insa ei au criticat bancile pentru faptul ca si-au majorat comisioanele pentru companiile mici.
„Efectele acestei crize bancare sunt resimtite si vor fi resimtite de oamenii obisnuiti timp de multe generatii", a declarat John MacFall, presedintele comitetului. „In perspectiva, recladirea increderii consumatorilor este vitala."
Pe langa faptul ca au criticat comportamentul bancilor din ultimii ani, membrii comitetului britanic au declarat ca nu sunt de acord cu actualele politici de creditare ale bancilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO