Business Internaţional

Britanicii se indatoreaza, insa nu merg la cumparaturi

17.12.2003, 00:00 5



Datele oficiale publicate de autoritatile din Marea Britanie arata ca expansiunea de 7 ani a consumului britanicilor a luat sfarsit. Cheltuielile acestora din 2003 nu au mai crescut atat de putin de la mijlocul anilor '90, aceasta evolutie fiind determinata, potrivit analistilor, de rata scazuta a inflatiei.



"Este uimitor cat de slabe sunt performantele la acest capitol. Se inregistreaza o crestere accentuata a pietei imobiliare, un boom al creditelor, dar nu si o expansiune a consumului", este de parere Ben Broadbent, analist la Goldman Sachs.



Creditele ipotecare au batut record dupa record in ultimele luni. Din octombrie 2002 pana in octombrie 2003, aceste imprumuturi au avansat cu 14,4%, acesta fiind cel mai mare ritm de crestere incepand cu anul 2003.



Cifrele arata ca datoriile au fost contractate cu scopul achizitionarii de bunuri imobiliare si active financiare, si nu pentru cumpararea de bunuri de consum. Cum veniturile contribuabililor au crescut foarte putin, iar contributiile la asigurarile de sanatate au fost majorate incepand cu luna aprilie, consumul s-a diminuat. Asa se explica si reticenta Bancii Angliei cand vine vorba de cresterea ratei de dobanda de referinta.



Footfall, compania care realizeaza studii pe piata de retail, a anuntat luni ca numarul vizitatorilor din centrele comerciale a scazut cu 2,3% in a doua saptamana a lunii decembrie fata de perioada similara a anului trecut. Nu este exclus insa ca britanicii sa lase cumparaturile de Craciun pentru mai tarziu. Chiar daca va avea loc o revenire in magazine a consumatorilor, 2003 ramane anul cu cea mai mica crestere a consumului, incepand cu 1995.





O noua masura pentru inflatia Marii Britanii



Noua modalitate de calcul a inflatiei, propusa de guvernatorul Bancii Angliei, a intrat in vigoare. In urma acestei modificari, rata inflatiei din Marea Britanie va scadea sub tinta urmarita de autoritati, de 2,5%. Mai mult, rata anuala a inflatiei se situeaza acum sub nivelul de 2% stabilit prin proiectul de buget al ministrului de finante britanic, Gordon Brown. Analistii estimeaza ca inflatia va ajunge in noiembrie la 1,5%, de la cifra previzionata anterior, 1,4%. Potrivit metodei mai vechi de masurare, inflatia ramane la 2,7%. Prin utilizarea asa-numitului Indice Armonizat al Preturilor de Consum, inflatia din Marea Britanie va putea fi comparata mai usor cu inflatia zonei euro, calculata deja prin acest procedeu. Noul indice al preturilor de consum exclude costurile legate de locuinte si cheltuielile cu impozitele locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO