Business Internaţional

Britanicii au pierdut 7 mld. euro din caderea pretului titeiului

20.11.2008, 18:22 14

Diminuarea pretului petrolului ar putea costa guvernul britanic aproximativ 6 mld. lire sterline (7,15 mld. euro), punand presiuni suplimentare asupra finantelor publice deja stramtorate, scrie Financial Times.

Chiar daca pierderea unei sume semnificative provenite din taxe va fi compensata de efectele benefice aduse economiei prin caderea preturilor pentru petrol, prabusirea de la recordul de 145 dolari/baril inregistrat in iulie a scos in evidenta perspectiva in ceea ce priveste productia aferenta Marii Nordului, o sursa importanta de venituri guvernamentale, slujbe si exporturi.
Pretul barilului a scazut in urma cu doua zile la 52 dolari, cel mai redus nivel din ultimele 22 de luni. In prezent, se afla cu 30 dolari sub nivelul de 86,3 dolari pe care guvernul britanic l-a utilizat in bugetul intocmit in martie ca etalon pentru pretul corespunzator anului 2009.
Utilizand contorul Ministerului Finantelor, conform caruia fiecare dolar din pretul petrolului reprezinta 200 mil. lire sterline in venituri, inseamna ca statul va incasa cu 6 mld. lire sterline mai putin daca pretul petrolului va stagna la nivelul actual.
Impactul depinde de evolutia pretului petrolului si al gazului. Acesta din urma echivaleaza cu 40% din productia de hidrocarburi a Marii Britanii, dar nu a inregistrat o prabusire a valorii atat de pronuntata precum petrolul.
Mike Tholen, director economic al Oil & Gas din Marea Britanie, a afirmat ca firmele ce exploateaza petrolul din Marea Nordului sunt "speriate" din cauza caderii pretului acestei materii prime si a crizei creditelor, care au diminuat considerabil finantarea acestora.
Premierul Gordon Brown a afirmat ca intensificarea procedurilor tehnologizate ar putea genera o productie mai mare de petrol si gaze naturale, exploatate din campurile petrolifere vechi din Marea Nordului, pe care guvernul este "hotarat" sa le sprijine financiar. Julian Small, presedinte al diviziei fiscale pentru petrol si gaze din cadrul companiei Deloitte, a afirmat ca nu preconizeaza modificari pozitive pentru companiile ce exploateaza din Marea Nordului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO