Business Internaţional

Brazilia: drumul spre Jocurile Olimpice de la Rio trece printr-o lovitură de stat şi un posibil „colaps social“

Un protestatar ţinând un banner pe care scrie în franceză „Dilma şi Fifa: Cupa Mondială a corupţiei“ la un protest contra cheltuielilor făcute pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal de la Rio de Janeiro din 2014

Un protestatar ţinând un banner pe care scrie în franceză „Dilma şi Fifa: Cupa Mondială a corupţiei“ la un protest contra cheltuielilor făcute pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal de la Rio de Janeiro din 2014

Autor: Bogdan Cojocaru

20.04.2016, 22:46 928
Dacă protestele ar fi un sport olimpic, brazilienii ar fi campioni mondiali. Guvernul lor este paralizat de o luptă pentru putere care pentru lumea occidentală seamănă mai degrabă cu o lovitură de stat decât cu o manifestare a democraţiei.

Actorii principali sunt politiceni acuzaţi de fapte grave de corupţie. Economia se confruntă cu o criză severă, cu o recesiune cum n-a mai fost niciodată în ultimele decenii, iar statele regionale se afundă într-o criză a datoriilor. Bogaţii, oamenii cu putere financiară, fug din ţară. Peste toate aceste probleme sociale, economice şi politice bântuie o epidemie de zika, ce-i afectează mai ales pe nou-născuţi. Autorităţile din Rio de Janeiro, statul care va găzdui în august JO, a avertizat că rămâne fără bani pentru plata serviciilor de bază din cauza datoriilor. Administraţia locală nu a reuşit să plătească pensiile pentru martie şi amână plata salariilor pentru funcţionarii publici încă de la începutul anului. Şi alte oraşe braziliene au anunţat că se confruntă cu crize financiare de aceeaşi natură, iar soluţia este ca guvernul federal să le păsuiască de datorii, potrivit Bloom­berg. 

Leonardo Espindola, şeful de cabinet al guvernului din Rio de Janeiro, a avertizat că problemele se suprapun cu pregătirile pentru JO, ceea ce ar putea face dificil de realizat unele funcţii de bază cum ar fi asigurarea combustibilului pentru maşinile de poliţie şi ţinerea spitalelor deschise. „Vorbim aici de imaginea ţării. Ne apropiem de un colaps social în statul nostru“, a spus Espindola la o întâlnire cu reprezentanţii altor state braziliene.

În 2015, economia braziliană s-a comprimat cu aproape 4%. Anul acesta scăderea ar putea fi de aproape 3%. Din recesiune se va ieşi doar cu greu deoarece încrederea populaţiei este la cel mai scăzut nivel.

În parlamentul ţării se duce o luptă pentru destituirea preşedintei Dilma Rousseff, o fostă membră a unor organizaţii marxiste de gherilă urbană, acum prinsă într-un monstruos scandal de corupţie care se învârte în jurul celei mai mari companii braziliene, Petrobras. Circa 60% dintre cei 594 de parlamentari (la o ţară cu 206 milioane de locuitori) sunt acuzaţi sau anchetaţi de diverse infracţiuni şi fapte de corupţie, potrivit unor ONG-uri, scrie AP.

Dacă Rousseff este demisă, la preşe­dinţie i-ar putea urma trei personaje, şi ele cu trecutul pătat de infracţiuni. Unul dintre acestea este Eduardo Cunha, preşedintele camerei inferioare a parlamentului şi persoana care a iniţiat eforturile de înlăturare de la putere a actualului preşedinte. Cunha, un evanghelist care citează frecvent versete biblice, este investigat în diferite dosare de corupţie.

Un alt personaj este vicepreşedintele Michel Temer. El este acuzat că a aranjat numirea unui director al Petrobras implicat în cazuri grave de corupţie care au legături cu partidul lui Temer. A treia persoană este liderul senatului Renan Calheiros. Tribunalul Suprem Federal are pe rol şapte investigaţii contra lui Calheiros în cazul Petrobras (una în care personajul ar fi primit 600.000 de dolari pentru a opri în senat o anchetă de corupţie la Petrobras).

Pe încercarea de demitere a preşedintei Rousseff îşi pun greutatea şi grupurile de lobby din afaceri, care-l preferă pe Temer. Adriano Pires, preşedintele Institutului Brazilian de Infrastructură, spune că plecarea lui Rousseff poate duce la deschiderea sectorului petrolier, potrivit Reuters.

„Nu putem învinui pe nimeni altcineva decât guvernul şi pe Dilma pentru recesiune. Avem o recesiune pentru că există o lipsă totală de încredere în rândul investitorilor. Nimeni întreg la minte nu investeşte în capacitate de producţie“, explică pentru International Business Times Robert Mangels, CEO al Mangels Industrial, o companie siderurgică.

Brazilia este acum una dintre ţările cu cele mai mari rate ale omuciderilor din lume. Unu din zece oameni care sunt ucişi oriunde în lume este brazilian, notează Quartz.

„Nervozitatea creşte, la fel şi pesimismul şi chiar disperarea, iar senzaţia este amplificată de faptul că nu se vede încă sfârşitul crizei. Pentru cei care au mijloace financiare, acesta este semnul că trebuie să plece“, spune Robert Muggah, cercetător la Institutul Igarape. Nu se ştie numărul exact al brazilienilor care au plecat din ţară, însă Genilde Guerra, avocat din Miami specializat pe imigraţie, spune că anul trecut a crescut cu 30% numărul brazilienilor bogaţi care apelează la serviciile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO