Business Internaţional

Branson isi reduce participatia la Virgin Blue

05.11.2003, 00:00 6

Grupul de companii Virgin, controlat de sir Richard Branson, spera sa obtina 200 milioane de dolari australieni (142 milioane de dolari americani) din vanzarea unei parti din pachetul de actiuni detinut in cadrul Virgin Blue, compania aeriana australiana cu costuri reduse.
Patrick Corporation, grupul australian de transport si logistica ce a achizitionat 50% din Virgin Blue anul trecut, a declarat ca prospectul privind oferta publica initiala va fi publicat pe 10 noiembrie.
Actiunile companiei aeriane, ce si-a lansat operatiunile la sfarsitul lunii august a anului 2000 si a carei valoare este estimata intre 1,8 si 2 miliarde de dolari australieni in cadrul actiunii de listare, ar putea incepe a fi tranzactionate pe bursa australiana in jurul datei de 6 decembrie.
Branson, ce intentioneaza sa lanseze o noua companie aeriana mixta cu costuri reduse pana la mijlocul anului 2004, isi va reduce probabil pachetul detinut in cadrul Virgin Blue de la 46% pana la 25-30% in cadrul ofertei publice. Un pachet de 4% este detinut de managementul companiei Virgin Blue.
Sir Richard a acumulat deja o suma de 500 milioane de dolari australieni prin vanzarea pachetului de 50% catre compania Patrick, dupa efectuarea unei investitii initiale sub forma de numerar in valoare de 11 milioane de dolari australieni.
Patrick a anuntat ca Virgin Blue anticipeaza un profit net de aproximativ 150 milioane de dolari australieni pe actualul an financiar ce se va incheia in martie 2004, in crestere de la 110 milioane de dolari australieni anul trecut si 35,3 milioane de dolari australieni in anul incheiat in martie 2002.
Consultantii companiei sunt Goldman Sachs si Credit Suisse First Boston.
Patrick a declarat ca oferta include un plan de obtinere a 400 milioane de dolari australieni pentru Virgin Blue, ce se extinde cu rapiditate, si aproximativ 100 milioane de dolari australieni prin vanzarea de catre grupul Virgin a unei parti din shareholdingul sau.
Un purtator de cuvant al Virgin a declarat, totusi, ca suma va fi in realitate mult mai mare, de cel putin 200 milioane de dolari australieni.
Patrick va ramane cel mai mare actionar al Virgin Blue dupa incheierea ofertei. Compania a declarat ca va subscrie actiuni in cadrul ofertei pentru a se asigura ca pachetul sau de actiuni nu este mai mic de 45%.
In functie de pretul final de oferta, compania ar putea subscrie 100 milioane de dolari australieni pentru noi actiuni. Spre deosebire de Virgin, aceasta nu-si va vinde nici o parte din pachetul actual de actiuni.
Patrick a delarat ca va primi aproximativ 45 milioane de dolari australieni in cadrul unei distributii de actiuni catre actualii actionari efectuate de Virgin Blue inaintea ofertei. Suma totala va fi e 85 milioane de dolari australieni, conform unui purtator de cuvant al Virgin, iar aceasta va fi utilizata pentru plata creditelor prin care s-a finantat expansiunea initiala a companiei.
Virgin Blue, ce a atins o cota de piata de 30% in decurs de trei ani, a depus o comanda semnificativa pentru 50 de noi aparate Boegin 737-800 la inceputul acestui an.
Compania cu sediul in Brisbane, ce a devenit anul trecut a doua mare companie aeriana a Australiei dupa prabusirea companiei Ansett, va achizitiona 10 astfel de aparate pana in august 2004, avand posibilitatea de a cumpara inca 40 de aparate de acest tip in decursul deceniului urmator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO