Business Internaţional

Boeing concediaza 5.000 de angajati

21.07.2003, 00:00 11



Criza gigantului american Boeing s-a amplificat la sfarsitul saptamanii trecute, cand grupul de aparare si aeronautica a anuntat reducerea a 5.000 de locuri de munca de la divizia sa de aviatie comerciala, la o zi dupa ce compania a anuntat constituirea unui provizion de 1,1 miliarde dolari, pentru acoperirea unor dificultati la divizia sa de sateliti comerciali.



Boeing a redus deja peste 35.000 de locuri de munca in divizia sa de aviatie comerciala, adica circa 40% din forta de munca, incercand sa supravietuiasca celui mai grav declin al aviatiei comerciale. Grupul a mai fost afectat de competitia pentru contracte noi cu rivalul sau european Airbus.



Alan Mulally, directorul executiv al Boeing Commercial Airplanes, s-a declarat optimist "referitor la perspectiva pe termen lung a industriei". Totusi, a specificat Mulally, "multe dintre liniile aeriene cu care lucram continua sa aiba probleme semnificative incercand sa-si amelioreze situatia financiara".



Continental Airlines a spus ca va amana livrarea a 36 de avioane Boeing 737pentru 2005 sau 2007, si va negocia amanarea unui contract de 11 aeronave 757-300, deja comandate. Midwest Express a anuntat de asemenea ca va amana unele comenzi pentru Boeing.



Grupul aeronautic a spus saptamana trecuta ca se va retrage din anumite segmente de elita ale pietei avioanelor comerciale. Boeing trebuie sa mai raspunda acuzatiilor de spionaj corporatist si utilizare ilegala a unor documente apartinand Lockheed Martin, pentru a castiga un contract de lansare a unei rachete.



Ancheta in cazul de spionaj poate ameninta un contract vital pentru Boeing, in valoare de 16 miliarde dolari, prin care flota aeriana a statelor Unite ar achizitiona in leasing pana la 100 de tancuri de alimentare cu combustibil in aer. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO