Business Internaţional

Bocancii soldaţilor ruşi, făcuţi din piele importată din India. Comerţul ruso-indian a crescut cu 400%

Bocancii soldaţilor ruşi, făcuţi din piele importată...

Autor: Catalina Apostoiu

27.01.2023, 00:05 324

Companii indiene sunt acuzate că susţin efortul de război al Rusiei ex­portând piele către companiile ru­seşti care fabrică bocanci pentru soldaţi, potrivit The Guardian.

Cele două ţări au relaţii strânse, iar guvernul lui Narendra Modi nu s-a alăturat ţărilor occidentale în a critica deschis Moscova cu privire la război şi nu a oprit companiile locale de la a face comerţ cu Rusia.

Comerţul dintre cele două ţări a înregistrat o creştere explozivă de 413%, India devenind unul dintre cei mai importanţi cumpărători de ţiţei ieftin rusesc, iar producătorii ruşi privind din ce în ce mai mult către India pentru obţinerea de bunuri cruciale care nu mai pot veni din Occident.

Compania indiană din domeniul pielii Homera Tanning a confirmat că furnizează Rusiei materiale din piele pentru bocanci de 939.200 euro pe lună şi că doi dintre cei mai mari utili­zatori ai materialelor sale sunt Dono­buv şi Vostok, companii ruseşti de încălţăminte care sunt furnizori prin­cipali de bocanci pentru soldaţii ruşi.

Aaisha International, companie-soră a Homera Tanning, a vândut la rândul său materiale din piele de 149.000 de euro direct către Dono­buv în august şi alte 152.000 în octombrie.

De la invadarea Ucrainei de că­tre Rusia, India a încercat să ajungă la un echilibru cât priveşte relaţiile sale cu vestul şi Rusia, însă atractivi­ta­tea ţiţeiului rusesc a făcut din această ţară un client major al Rusiei. Rusia a devenit astfel al cincilea par­tener comercial al Indiei ca mărime, după ce se situase pe locul 25 cu un an în urmă.

Iar procesatorii indieni de petrol sunt dispuşi să cumpere şi mai mult ţiţei rusesc dacă preţul va fi bun, spun executivi din sectorul de rafinare, potrivit Bloomberg.

India a încheiat anul 2022 cu vo­lume record lunare de ţiţei importate din Rusia şi rămâne cel mai mare cumpărător şi la începutul acestui an, scrie Reuters. Aproximativ 70% din încărcăturile cu petrol Ural exportate de Rusia în ianuarie se îndreaptă către India.

Oficialii indieni apără achiziţiile de petrol din Rusia, arătând că preţul mai redus este avantajos pentru India, iar UE cumpără de 10 ori mai mulţi combustibili fosili din această ţară. Însă comerţul înfloritor dintre cele două ţări devine din ce în ce mai problematic în faţa sancţiunilor stric­te impuse de Europa şi SUA.

Pielea este doar unul dintre pro­dusele pe care companiile ruseşti spe­ră să le cumpere din India în faţa sancţiunilor occidentale, Moscova tri­miţând recent Indiei o listă de apro­ximativ 500 de bunuri pe care vrea să le importe, relatează The Guardian.

Cu un deficit comercial în creştere, India caută de asemenea să exporte mai mult către Rusia. În octombrie 2022, India a exportat bunuri de 262 milioane de euro către Rusia, cu 3,7% mai mult în termeni anuali.

La sfârşitul anului trecut, premierul indian Narendra Modi şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat cu privire la cooperarea în domeniile energiei, comerţului, apărării şi securităţii în cadrul unei convorbiri telefonice, potrivit Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO