Business Internaţional

Bloomberg: Trei evenimente ce pot determina volatilitatea pieţei în această săptămână

Bloomberg: Trei evenimente ce pot determina volatilitatea...

Autor: Mona Scarisoreanu

05.06.2017, 15:19 144

Investitorii care caută o revenire a volatilităţii pieţei ar putea vedea o oportunitate în această săptămână, riscurile geopolitice fiind în creştere, informează Bloomberg.

Decizia unei alianţe formată din patru ţări, condusă de Arabia Saudită de a rupe legăturile diplomatice cu Qatar, este doar primul semnal din săptămâna plină de evenimente care ar putea determina mişcări mari pe pieţele mai largi, completând o listă tot mai mare cu puncte fierbinţi, care include situaţia din Peninsula Coreeană şi cel mai recent scandal politic din Brazilia (fostul deputat brazilian Rodrigo Rocha Loures, consilier şi prieten apropiat al preşedintelui Michel Temer, a fost arestat recent în locuinţa sa din Brazilia, în cadrul unei anchete anticorupţie care îl vizează şi pe şeful statului), arată Bloomberg.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au afirmat că vor suspenda conexiunile aeriene şi maritime cu Qatar. Această mişcare a împins cotaţia ţiţeiului Brent până la 1,6 % la Londra. Produsele au avut de suferit în acest an, preţul acestora scăzând cu 11% din cauza preocupărilor legate de aprovizionarea globală.

Pe de altă parte, alegătorii din Marea Britanie urmează să voteze la 8 iunie, într-o ţară frământată de problemele legate de atacurile teroriste.

“Pe 7 şi 8 iunie urmează o perioadă de mare instabilitate a lirei sterline. Aşteptările faţă de rezultatul alegerilor, chiar şi sondajele sau anumite interpretări ale oficialităţi vor produce efecte în piaţă. Iar acestea vor avea un efect indirect, amortizat şi asupra monedei unice europene”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Claudiu Cazacu, analist şef XTB România.

Şi tot săptămâna aceasta, fostul director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) James Comey va depune joi mărturie în faţa comisiei pentru serviciile de informaţii din Senatul Statelor Unite despre discuţiile sale cu preşedintele Donald Trump privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale desfăşurate în 2016 în SUA.

Mărturia poate determina mişcări suplimentare a acţiunilor de pe piaţa americană, dar şi a dolarului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO