Business Internaţional

Bloomberg: Apostolii apocalipsei Euro au fost reduşi la tăcere de noul şef al BCE

Bloomberg: Apostolii apocalipsei Euro au fost reduşi la tăcere de noul şef al BCE

Autor: Cătălina Butan

17.09.2012, 15:31 5513

Politicile adoptate de preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, respinse de predecesorul său determină euroscepticii să capituleze. Din 26 iulie, când Draghi a spus că va face "orice este necesar" pentru a salva cele 17 ţări membre ale zonei euro, euro s-a apreciat faţă de cele mai importante 16 monede rivale, scrie Bloomberg.

Costul asigurării datoriilor împotriva intrării în default (incapacitate de plată) în Europa de Vest a atins minimul ultimelor 15 luni iar încrederea în sistemul bancar în regiune a crescut.

Dacă fostul preşedinte al BCE Jean-Claude Trichet a împiedicat băncile centrale să alimenteze datoriile guvernamentale prin limitarea achiziţiilor de titluri de stat pe măsură ce criza economică s-a înrăutăţit în ultimii trei ani, Draghi a luat măsuri opuse de la preluarea funcţiei de preşedinte din Noiembrie.

Axel Merk, preşedinte şi fondator al fondului de investiţii Merk Investments, care s-a declarat a fi "negativist" în privinţa zonei euro la începutul acestui an, s-a transformat într-un cumpărător. "Zona Euro mai are multe de făcut, cu toate că nu a scapat de primejdie", a afirmat Merk.

Şansele unei destrămări ale uniunii monetare până la sfârşitul lui 2013 au scăzut la 50% de la 60% de la sfârşitul lui iulie, după ce Draghi a dat detalii săptămâna trecută despre planul de a cumpara obligaţiuni ale statelor membre, inclusiv Spania şi Italia.

Euro s-a apreciat cu 3.6% în ultima săptămână faţă de un coş de nouă monede ale unor economii dezvoltate, incluzând yenul japonez, lira sterlină sau dolarul australian, cea mai profitabilă monedă dintre cele nouă, conform datelor Bloomberg.

Responsabilii europeni de implementarea politicilor monetare şi-au manifestat susţinerea pentru zona euro şi au făcut tot ce le era în putinţă, a afirmat Mary Nicola, analist de curs valutar la banca franceză BNP Paribas SA.

BNP Paribas estimează o aprecierea a euro la 1,35 de dolari pentru sfârşitul anului, cel mai înalt nivel estimat în urma unui sondaj realizat de Bloomberg.

Creşterea încrederii în zona euro are un impact favorabil pe pieţele globale.

Indicele S&P GSCI, care urmăreşte evoluţia materiilor prime pe bursă a crescut cu 25% de la cel mai mic nivel al anului 2012 din 21 iunie. Indicele MSCI All-Country World Index, care urmăreşte acţiuni din majoritatea ţărilor a crescut cu 17% de la minimul din 4 iunie.

Mario Draghi a preluat oficial mandatul de preşedinte al BCE în luna noiembrie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO