Business Internaţional

Birourile din Londra sunt cele mai scumpe

11.08.2003, 00:00 12



Zona West End din capitala Marii Britanii este locatia cea mai costisitoare din lume pentru spatiile de birouri, iar districtul financiar City al Londrei a depasit Tokyo in ultimii trei ani si ocupa pozitia a doua intr-un clasament realizat de compania CB Richard Ellis.



In cartierul West End, desi a mai scazuta fata de acum sase luni, chiria este de 1.400 euro/metru patrat pe an, incluzand tarifele pentru servicii si impozitele locale, a indicat compania CB Richard Ellis, cel mai mare furnizor global de servicii imobiliare, intr-un studiu referitor la 158 de locatii pentru spatiile de birouri. #leadend#



In City, chiria de 1.089 euro/metru patrat/an reflecta o completa inversare a situatiei fata de 2000, cand cele mai scumpe doua locatii pentru birouri din lume se situau ambele in capitala nipona. Orasele britanice ocupa patru din primele zece locuri ale clasamentului.



Parisul a urcat pe pozitia a patra in top, cu o chirie de 852 euro/mp pe an, depasind zona centrala exterioara din Tokyo (850 euro/mp/an), dar situandu-se in urma zonei centrale interioare a capitalei Japoniei, unde chiria ajunge la 1.076 euro/mp pe an.



CB Richard Ellis a indicat ca fluctuatiile valutare sunt responsabile pentru schimbarile relative din clasament. Deprecierea dolarului, mai ales fata de lira sterlina si de euro, a determinat ca locatiile europene sa para mult mai costisitoare decat cele din SUA si Orientul Indepartat.



Fragilitatea dolarului a condus la declinul zonei Midtown Manhattan din New York, cea mai scumpa locatie din SUA, pana pe locul al 14-lea in ierarhia mondiala, comparativ cu sfarsitul anului 2000, cand Silicon Valley, San Francisco si Manhattan erau toate in primele zece. In prezent, Silicon Valley ocupa locul 48, iar San Francisco locul 61.



Seul este cea mai scumpa locatie din Asia, aflandu-se pe pozitia a 17-a.



Intre primele zece orase din clasament se mai afla Dublin, Birmingham, Moscova, Edinburgh si Frankfurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO