Business Internaţional

Birocratia si impozitele ii sufoca pe afaceristii europeni

23.03.2004, 00:00 12



Liderii Uniunii Europene au promis la Lisabona, in urma cu patru ani, sa transforme blocul comercial in cea mai competitiva economie pana in anul 2010. Reprezentantii unor companii precum AstraZeneca, BASF, SAP si Total spun insa ca birocratia si impozitele ridicate inca franeaza dezvoltarea economica si sufoca afacerile.



"Platim un pret foarte mare", a declarat, pentru Bloomberg News, Tom McKillop, directorul executiv al AstraZeneca, al doilea producator de medicamente din UE.



Economia de 11.000 de miliarde a Europei a ramas in urma Statelor Unite in 10 din ultimii 11 ani, iar statisticienii UE estimeaza ca situatia nu se va schimba nici in urmatorii doi ani. Impozitul pe venit din UE se ridica, in medie, la 43%, fata de nivelul de 30% din SUA. Cheltuielile europenilor pentru cercetare si dezvoltare reprezinta numai doua treimi din cheltuielile Statelor Unite sau ale Japoniei. Numai unul din 20 de europeni isi infiinteaza propria afacere, in timp ce in SUA unul din 10 isi deschide propria firma. Un antreprenor european trebuie sa astepte 45 de zile pentru a obtine toate autorizatiile, in timp ce americanii au nevoie de numai patru zile.



Eliminarea unor reglementari referitoare la piata fortei de munca sau diminuarea birocratiei ar putea ajuta Uniunea Europeana sa mai recupereze teren, in urmatorii zece ani ritmul sau de crestere economica putandu-se majora cu 0,5-0,75 puncte procentuale, se mentioneaza intr-un raport al Comisiei Europene emis in ianuarie. Daca insa nu se schimba nimic, in acest an SUA va creste cu 3,8%, iar UE cu 2%, pentru ca anul viitor economia americana sa avanseze cu 3,3%, iar cea europeana cu 2,4%.





Termenul limita a expirat



Ministrii europeni ai industriei aveau ca termen limita aceasta luna pentru a adopta un sistem de brevete valabile in toata Uniunea. Costul unui brevet, valabil pe teritoriul a opt state europene si timp de opt ani se ridica la 30.000 euro (37.000 dolari), dublu fata de costul unui brevet valabil in SUA. In acest fel, companiile europene au un handicap fata de cele americane, este de parere Francois Cornelis, seful Atofina, divizie de chimicale a grupului petrolier Total.



"In prezent suntem nemultumiti de costul ridicat al patentelor, de birocratia care apasa asupra companiilor si de noile reglementari, al caror numar creste exponential", a declarat Cornelis.



Potrivit unui comunicat emis de Bertie Ahern, premierul irlandez, liderii europeni se vor intalni vineri, pentru a spune ca "fac progrese considerabile" pentru a atinge obiectivul competitivitatii stabilit la Lisabona, intr-un moment in care dezvoltarea tehnologiei atingea un nivel maxim. De asemenea, comunicatul reaminteste promisiunile asumate, legate de "reformele structurale" si "un cadru legislativ mai favorabil".



Europa are nevoie de "mai multa initiativi din partea antreprenorilor si mai putine reglementari", crede Juergen Strube, presedintele consiliului de supraveghere al BASF, cea mai mare companie de chimicale din lume. "Europa trebuie sa fie foarte inovatoare pentru a obtine un avantaj concurential, deoarece costurile de aici sunt in general ceva mai ridicate fata de SUA sau de alte regiuni ale lumii", a adaugat Strube.



Strategia de la Lisabona a fost urmata de o serie de piedici de ordin legislativ si de masuri puse in aplicare numai pe jumatate, in loc de "transformarea radicala" promisa. Procesul decizional va deveni si mai complicat dupa aderarea la UE a celor 10 state central si est-europene.



UE a avut nevoie de 15 ani pentru a adopta o lege privind fuziunile si achizitiile, care va intra in vigoare la 1 mai. Acest cod a devenit insa optional, din cauza ca Germania, urmarind sa-si protejeze companiile nationale de investitorii straini, s-a impotrivit adoptarii unor prevederi legate de strategiile de aparare ale actionarilor impotriva preluarilor ostile.



Din pacate insa, diferenta dintre UE si SUA este mai mare ca niciodata la capitolul fuziunilor si achizitiilor. In ultimele sase luni, in UE au fost anuntate oferte de preluare in valoare de 180 miliarde de dolari, in timp ce SUA se pregateste de tranzactii in valoare de 250 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO