Business Internaţional

Bine ati venit in paradisul tropical din Berlin

20.12.2004, 00:00 74



Un hangar pentru avioane dintr-un colt sarac al Germaniei de est gazduieste cel mai nou si mai special parc din tara, scrie Financial Times. Scena este cu adevarat uimitoare: o laguna tropicala cu nisip fin si palmieri, un sat traditional din Asia cu case din lemn si bambus, o padure care se intinde pe dealul din apropiere.



Vizitatorii care patrund in acest spatiu idilic pot sa inoate in apele limpezi ale lagunei, sa incerce mancaruri din Asia, sa invete dansuri braziliene sau pur si simplu sa se plimbe prin padure. Afara- pentru ca toate aceste minunatii sunt ascunse in interiorul unui hangar imens- bate un vant naprasnic. Pe strada nu pot fi vazuti prea muti oameni, cel mai apropiat sat fiind la o distanta de sapte kilometri, iar Berlinul este la o ora distanta de mers cu masina.



Bine ati venit in Insulele Tropicale, cel mai nou si mai original parc de distractii din Germania, o colectie de peisaje tropicale asezate intr-un colt indepartat din estul tarii. Zona face parte dintr-o regiune saraca in care unul din cinci oameni este somer, gasirea unei slujbe fiind mai importanta decat un bronz perfect.



Tropical Islands, care s-au deschis recent, a fost ideea lui Colin Au, un om de afaceri malaezian, educat in Anglia, care a facut avere din cazinouri, statiuni de vacanta si croaziere de lux.



"The Islands" sunt gazduite de cea mai mare cladire din lume (destul de mare pentru Statuia Libertatii din New York sau pentru 14 Boeing-uri 747) si vor forma cel mai mare parc cu specific tropical din lume.



"Locul este unic si va fi principala atractie a Europei" spune Au. Cei care iubesc marea si plaja se vor putea bucura de temperaturi intre 25 si 30 de grade si vor putea admira apusul si rasaritul proiectate pe ecrane de 150 de metri.



Intrarea costa 15 euro pentru un adult pentru patru ore in timpul saptamanii si 20 de euro in weekend. Parcul a creat 300 de locuri de munca, dezvoltare care a fost bine primita de guvernul regional din Brandenburg, statul in care este localizat. Se asteapta ca statul sa acorde subventii de 13 milioane de euro.



Inainte de deschidere, unii experti au manifestat scepticism in legatura cu viabilitatea proiectului de 70 de milioane de euro, care a fost realizat in asociere cu Tanjong, un holding malaezian inregistrat la Londra. Scepticismul este declansat de ambitia lui Au de a deschide parcul in fiecare zi, el sperand sa atraga peste 2 milioane de vizitatori pe an- mai mult decat orice parc tematic din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO