Business Internaţional

Biden şi Putin vor discuta marţi despre Ucraina, într-o videoconferinţă

Biden şi Putin vor discuta marţi despre Ucraina,...

Autor: Dorin Oancea

05.12.2021, 18:05 44

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin vor avea marţi o videoconferinţă, cei doi lideri urmând să discute despre situaţia tensionată din Ucraina, scrie Reuters.

"Biden va sublinia preocupările SUA cu privire la activităţile militare ruseşti la graniţa cu Ucraina şi va reafirma sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

Ea a precizat că alte subiecte vor include "stabilitatea strategică, probleme cibernetice şi regionale".

Cei doi vor discuta, de asemenea, despre legăturile bilaterale şi despre punerea în aplicare a acordurilor la care au ajuns la summitul de la Geneva din iunie, a declarat sâmbătă Kremlinul.

"Conversaţia va avea loc într-adevăr marţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Reuters. "Relaţiile bilaterale, bineînţeles Ucraina şi realizarea acordurilor la care s-a ajuns la Geneva sunt principalele puncte de pe ordinea de zi", a spus el.

Momentul exact al convorbirii nu a fost dezvăluit.

Se crede că peste 94.000 de soldaţi ruşi sunt masaţi în apropierea graniţelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară pe scară largă la sfârşitul lunii ianuarie, citând rapoarte ale serviciilor de informaţii. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.

Preşedintele american a declarat recent că el şi consilierii săi pregătesc un set cuprinzător de iniţiative menite să îl descurajeze pe Putin de la o invazie. El nu a oferit mai multe detalii, dar administraţia a discutat despre parteneriatul cu aliaţii europeni pentru a impune mai multe sancţiuni Rusiei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat separat că Washingtonul s-a angajat să se asigure că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a se proteja.

Cei doi lideri au avut o singură întâlnire faţă în faţă de când Biden a preluat funcţia, în ianuarie, la Geneva, în iunie. Ultima dată au vorbit la telefon pe 9 iulie. Biden apreciază discuţiile directe cu liderii mondiali, considerându-le o modalitate de a reduce tensiunile.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Stockholm, la începutul acestei săptămâni, că Statele Unite şi aliaţii săi europeni vor impune "costuri şi consecinţe severe Rusiei dacă aceasta va întreprinde noi acţiuni agresive împotriva Ucrainei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO