Business Internaţional

Bernanke conduce flota bancilor centrale in atacul impotriva crizei

12.10.2008, 16:07 17

Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane (Fed), a inceput demersurile pentru cea mai mare reducere coordonata a ratelor dobanzii din istorie prin conversatii telefonice cu Jean-Claude Trichet (BCE) si cu Mervyn King (Banca Angliei).

Pe 4 si 5 octombrie, Ben Bernanke a pus in discutie problema reducerii simultane a dobanzilor cu Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, si cu King, guvernatorul Bancii Angliei.
Aceste discutii s-au finalizat pe 7 octombrie, intr-o conferinta telefonica in urma careia s-au pus la punct detaliile unei miscari fara precedent. De asemenea, la conferinta telefonica au participat si presedintii bancilor centrale din Canada si din Japonia, scrie Bloomberg.
Cu o zi mai tarziu, planul a dat roade, cand cei care au elaborat politica au anuntat ca reducerile cu jumatate de punct procentual ale ratelor au incetinit criza financiara. Munca depusa de Bernanke in aceste patru zile arata ca legaturile pe care le-a initiat cu omologii sai de peste hotare ajuta la luarea unor decizii aproape simultan cu schimbarile economice.
 "Este mai usor decat poate parea intrucat exista comunicare continua care inca mai functioneaza", a declarat fostul guvernator al Fed, Laurence Meyer, care a lucrat pentru banca centala din 1996 pana in 2002. "Nu a fost altceva decat o decizie brusca care a trebuit sa fie facuta", a adaugat el.
La cateva ore dupa discursul lui Bernanke de pe 7 octombrie in care admitea ca dobanzile ar putea fi reduse, la ora 5:30 p.m. guvernatorii Fed, presedintii bancilor regionale si consultantii lor, s-au reunit in camerele de sedinte pentru o intalnire de urgenta.
Cu o ora si jumatate mai devreme, indicele Dow Jones Industrial Average scazuse cu 5,1 puncte procentuale, in a cincea zi consecutiva de pierderi.
William Dudley, vicepresedintele executiv al Fed, a expus pe scurt stirile oficiale, fiind urmat de boardul Fed cu cele mai recente previziuni economice. Bernanke a trecut peste discutiile despre economiile regionale si s-a referit strict la propunerea de scadere a ratelor. Comitetul de decizie al Fed a votat in unanimitate. Aceasta miscare reflecta o coordonare mai apropiata in cadrul bancilor centrale, comparativ cu reducerea ratelor care a avut loc in urma atacurilor teroriste din 2001, cand masura de scadere a ratei de referinta cu jumatate de punct procentual de catre Fed a fost ulterior urmata de BCE, Canada, Elvetia si Suedia.
Fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan, a spus in timpul conferintei din 2001 ca ceilalti bancheri centrali, in contextul reducerii de urgenta a ratei de referinta cauzata de atacurile teroriste, erau "foarte sensibili la ceea ce vom face azi, maine si poimaine".
Miercuri 8 octombrie, Fed, BCE, Banca Angliei, Banca Canadei si banca centrala suedeza si-au redus ratele dobanzii de referinta cu jumatate de punct procentual. Banca centrala a Chinei si-a redus separat rata dobanzii de referinta cu 0,27 de puncte procentuale.
Dupa anunt, Trichet a spus ca este important ca lumea sa inteleaga ca bancile centrale vor actiona la unison. "Era de asteptat sa dam un semnal puternic de incredere si de cooperare apropiata".
Cei trei presedinti ai bancilor centrale au avut numeroase conversatii, fiecare ajungand la concluzia ca o scadere a ratelor de referinta ar putea fi folositoare.
Economistii au spus ca prima reducere ar putea fi urmata de altele, daca este nevoie. "Aproape cam totul este la vedere aici", a declarat Alan Ruskin, directorul strategiilor monetare internationale la RBS Greenwich Capital Markets.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO