Business Internaţional

Berlinul insistă cu reglementări la nivel UE pentru blocarea preluărilor de companii de către chinezi

Berlinul insistă cu reglementări la nivel UE pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

01.11.2016, 20:30 899

Guvernul german îşi doreşte capacităţI sporite de a bloca preluările de companii locale de către investitori chinezi pe fondul îngrijorării în creştere că unele dintre cele mai preţioase tehnologii ale ţării ar putea ajunge în mâinile chinezilor, scrie Financial Times.

În acest sens, guvernul german exercită presiuni pentru adoptarea de noi reguli la nivelul UE care ar permite statelor membre să-şi protejeze companiile din sectoare strategice de asaltul chinezilor, în special când cumpărătorii au legătură cu statul chinez.

Mişcarea vine ca reacţie la o serie recentă de tranzacţii în care sunt implicaiţi investitori chinezi.

Într-un interviu acordat FT, ministrul adjunct al economiei din Germania, Matthias Machnig, a declarat că guvernul agrează investiţiile străine, însă priveşte cu reticenţă tranzacţiile care par manevrate de stat sau care implică o simplă încercare de a câştiga acces la tehnologii germane. 

“Trebuie să dispunem de capacitatea de a investiga tranzacţiile când este clar că raţionamentul din spatele acestora ţine de politica industrială sau transferuri de tehnologie”, a declarat ministrul german, indicând necesitatea unei baze juridice mai solide pentru astfel de investigaţii.

Conform legislaţiei germane actuale, autorităţile pot inverveni numai pentru blocarea preluării de întreprinderi din industria apărării sau companii care sunt implicate în securitatea IT şi procesarea documentelor secrete de stat.

Însă în prezent au loc consultări între diverse departamente ale guvernului german cu privire la un plan care ar extinde considerabil capacitatea autorităţilor de a interveni pentru blocarea tranzacţiilor.

Germania doreşte ca acest plan să fie implementat la nivelul întregii Uniuni Europene şi a primit susţinere în acest sens din partea comisarului european pentru economia digitală Gunther Oettinger. 

Totuşi, mulţi lideri de business germani s-au declarat îngrijoraţi de iniţiativa ministerului german, spunând că aceasta echivalează cu o mişcare de protectţionism. “Germania ar avea de suferit dacă s-ar ridica bariere. Nu putem şi nu dorim să ne izolăm”, a declarat Ulrich Grillo, preşedinte al BDI, asociaţia industriei germane. 

Acesta a cerut ca în schimb guvernul german să se asigure că firmele germane au acces mai facil la piaţa chineză. “Economia europeană trebuie să poată face în China ceea ce chinezilor li se permite să facă în Europa”.

La rândul său, CEO-ul Daimler, Dieter Zetsche, a declarat recent pentru cotidianul german de business Handelsblatt că nu vede prea multă logică în încercarea de a crea reglementări pentru a-I ţine pe investitorii chinezi departe, potrivit Deutsche Welle.

“Ceea ce face din Germania o locaţie de business atât de puternică este separarea economiei şi statului într-o mare măsură”, a declarat Zetsche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO