Business Internaţional

Berea în loc de vin este un chin pentru podgoriile Franţei. Viticultorii sunt plătiţi de stat ca să-şi distrugă viile şi să înceapă alte afaceri

Berea în loc de vin este un chin pentru podgoriile...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.08.2023, 22:06 15025

Chiar şi nectarul zeilor este ameninţat de schimbările climatice şi de slăbiciunea consumatorului pen­tru berea artizanală, scrie Politico. Viticultorii din prestigioasa regiune vinicolă Bordeaux urmează să dezră­dăcineze mii de hectare de podgorii deoarece schimbarea obiceiurilor de consum ale populaţiei şi arşiţa au lovit una dintre bijuteriile coroanei agricole franceze.

Având în vedere statutul emble­matic al Bordeaux-ului în istorie, cultură şi în mintea publicului, acest lucru ar putea părea surprinzător. Cu toate acestea, o combinaţie de factori - inclusiv scăderea consumului de vin roşu, reducerea cererii din China şi dificultăţi în producerea vinului într-un mediu din ce în ce mai cald – alterează în mod izbitor producţia de vin în Franţa.

Consumul de vin roşu a scăzut semnificativ în ultimele decenii, de­oa­rece băutorii francezi apelează la alte licori mai răcoritoare, cum ar fi berea. În timp ce sticlele de Bor­deaux de ultimă generaţie, cum ar fi Grand Cru, găsesc încă cu uşurinţă cumpărători, cererea pentru vinuri roşii de masă mai ieftine a scăzut.

Acest lucru a redus preţurile până la punctul în care pentru mulţi vi­ni­ficatori distrugerea podgoriilor şi obţinerea de despăgubiri sunt o opţi­une mai bună decât a continua să pro­ducă vin. Guvernul francez plă­nu­ieş­te să cheltuiască milioane de euro pen­tru a-i ajuta pe producătorii de vin să-şi cureţe pământurile de viţa-de-vie.

Programul de dezrădăcinare, a­nun­ţat la începutul acestui an, îşi pro­pune să reducă producţia, permiţând în acelaşi timp viticultorilor să reuti­lizeze terenul pentru alte activităţi. Acesta va fi implementat în toamnă, vinificatorii urmând să primească compensaţii la sfârşitul acestui an.

Fondurile publice vor fi folosite pentru a transforma vinul nevândut în alcool industrial pentru parfumuri sau dezinfectanţi pentru mâini. Au­to­rităţile franceze oferă despăgubiri în jur de 6.000 de euro pentru fiecare hectar dezrădăcinat. Aproape 1.000 de cereri preliminare au fost deja de­puse pentru accesarea programului în departamentul Gironde din sud-vestul Franţei, unde este produs emblematicul vin Bordeaux.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO