Business Internaţional

BERD a pompat peste 820 de milioane de euro în companiile agro-alimentare din Ucraina, de la începutul războiului. Mai mult de o cincime din bani s-au dus spre gigantul MHP, cel mai mare producător ucrainean de carne de pui

BERD a pompat peste 820 de milioane de euro în...

Autor: Alex Ciutacu

20.02.2024, 12:28 180

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a pompat peste 820 de milioane de euro în companiile agro-alimentare ucrainene de la începutul invaziei ruseşti din Ucraina şi până astăzi, finanţând în final exporturi ieftine care au alimentat recent furia fermierilor din Uniunea Europeană, fermieri care au ieşit să protesteze, potrivit FT.

Începând cu 2022, BERD a acordat împrumuturi de aproape 825 de milioane de euro către producătorii ucraineni de ouă, carne de pui şi zahăr – producători care se vor confrunta curând cu plafonări şi restricţii.

Polonia este cel mai mare producător de carne de pui din Uniunea Europeană, iar fermierii polonezi au protestat timp de mai multe luni împotriva deciziei UE de a renunţa la restricţiile pe importurile din Ucraina.

Fermierii polonezi sunt îngrijoraţi în principal în legătură cu finanţarea europeană care ajunge la gigantul MHP, cel mai mare producător avicol din Ucraina, companie la care a ajuns mai mult de o cincime din finanţarea BERD din ultimii doi ani.

Janusz Kowalski, parlamentar polonez de opoziţie şi fost secretar de stat pentru agricultură, a declarat pentru FT că „industria avicolă din Polonia se prăbuşeşte în timp ce compania MHP se îmbogăţeşte”.

De cealaltă parte, John Rich, preşedintele executiv al MHP, a respins ideea că gigantul pe care îl conduce ar afecta de unul singur producătorii din Polonia. El a spus că empatizează cu fermierii nemulţumiţi, dar mai mult din cauza altor probleme cu care se confruntă aceştia, cum ar fi reducerea subvenţiilor pentru combustibil sau reglementările climatice.

„Şi eu aş fi protestat dacă eram fermier”, a spus John Rich, care a subliniat că agribusiness-ul ucrainean este „capitv” între alegerile electorale din UE, schimbările survenite la nivelul politicii agricole comune sau din cauza tendinţelor de dreapta din scena politică.

După ce fermierii au ieşit la protest în număr mare şi au blocat drumuri şi porturi în Polonia, Franţa, Germania şi alte ţări, Bruxelles-ul a fost de acod să stabilească restricţii pe importurile de pui, carne şi zahăr din Ucraina, începând cu luna iunie.

Reprezentanţii MHP susţin că exporturile companiei nu au un impact semnificativ asupra preţurilor din UE, întrucât MHP ar fi luat de fapt cotă de piaţă de la exportatorii din Brazilia şi Marea Britanie.

MHP are 28.000 de angajaţi şi controlează circa 360.000 de hectare de teren în Ucraina. Cifra de afaceri a MHP a fost de peste 2,44 miliarde de euro în 2022.

Yuriy Kosiuk, fondatorul MH, este un fost consilier al fostului preşedinte ucrainean Petro Poroshenko. Kosiuk controlează în contiinuare 60% din acţiuni, iar compania este listată pe bursa de la Londra. Înainte de război, compania a plătit dividende de peste 550 de milioane de euro.

În octombrie, BERD a pus pe masă peste 92 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de finanţare internaţională de peste 440 de milioane de euro destinat MHP.

Europarlamentarul Siegried Mureşan a declarat pentru FT că finanţarea este esenţială pentru a susţine exporturile agricole ucrainene.

„Securitatea economică a Ucrainei este în interesul Europei. Este nevoie de produsele ucrainene în Africa şi în Orientul Mijlociu”, a declarat Mureşan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO