Business Internaţional

Beijingul ordonă băncilor să rostogolească muntele de datorii al oraşelor pentru a preveni un val de falimente

Beijingul ordonă băncilor să rostogolească muntele de datorii al oraşelor pentru a preveni un val de falimente

Programul anticriză al Chinei a împovărat provinciile şi oraşele cu datorii de 1.700 de miliarde de dolari

Autor: Andreea Mindrila

14.02.2012, 00:03 1529

Guvernul chinez a dat instrucţiuni băncilor să demareze un program ma­mut de rostogolire a creditelor munici­pali­tăţilor, amânând astfel scadenţa da­to­riilor care au întunecat perspectivele economice ale ţării pentru a se evita un val de defaulturi, scrie Financial Times.

Programul prin care China a răspuns crizei financiare mondiale a împovărat provinciile şi oraşele cu datorii de 1.700 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul naţional. Mai mult de jumătate din aceste împrumuturi ajung la scadenţă în următorii trei ani.

În contextul în care unii analişti au avertizat că o rostogolire a creditelor va amâna doar rezolvarea problemei, consilierii guvernamentali consideră că în acest mod autorităţile de la Beijing vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a găsi o soluţie definitivă la problema datoriilor. "Prelungirea adec­vată a scadenţei creditelor este în interesul băncilor", spune Fan Jianping, economist-şef la State Information Care, o organizaţie de experţi din ca­drul agenţiei guverna­mentale de pla­nificare.

China vs. SUA şi Europa

Îngrijorările Chinei cu privire la datoria publică a ţării sunt foarte diferite de cele ale Europei sau ale SUA. Economia chineză va avansa cu 8% în acest an, iar autorităţile locale îşi vor putea rambursa în timp datoriile. În schimb, zona euro se confruntă cu perspectiva unei recesiuni.

În ţările dezvoltate, principala pro­blemă este cea a volumului datoriei acumulate. În China, problema nu este una de cantitate, ci mai degrabă una de structură, pentru că municipalităţile nu au apelat la emisiunea de obligaţiuni, ci s-au finanţat prin credite bancare opace. "Problema îşi are rădăcinile în sistemul fiscal naţional. Dacă reforma fiscală este implementată cu succes de noul guvern în următorii trei-cinci ani, această problemă va fi doar un şoc temporar", spune Huang Haizhou, analist la China International Capital, cea mai importantă bancă de investiţii chineză.

Beijingul ia în considerare un bailout prin care îşi va asuma o mare parte a datoriilor locale.

"Autorităţile locale sunt garantate de autoritatea centrală, iar guvernul fie le va acorda în mod direct ajutor, fie îşi va folosi instrumentele bancare pentru a reduce constrângerile asupra aces­tora", potrivit unei persoane care are informaţii despre planul de acţiune.

Nu toate datoriile municipalităţilor vor fi rostogolite, băncile primind instrucţiuni să aibă în vedere două aspecte. În primul rând, dacă a existat o cerere reală pentru investiţii şi în al doilea rând, dacă investiţiile au fost în conformitate cu planul pe cinci ani al guvernului de modernizare industrială şi de creştere economică care să nu afecteze mediul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO