Business Internaţional

Beijingul cere spargerea „monopolului“ băncilor de stat

Beijingul cere spargerea „monopolului“ băncilor de stat

Premierul chinez Wen Jiabao: „Băncile noastre obţin profit mult prea uşor. De ce? Pentru că un număr mic de bănci importante deţin monopolul“

Autor: Andreea Mindrila

05.04.2012, 00:04 427

Premierul chinez Wen Jiabao apreciază că băncile controlate de stat formează un "monopol" care trebuie spart pentru a se reforma sistemul financiar al celei de-a doua economii a lumii, scrie The Wall Street Journal.

Wen a declarat într-o emisiune la postul public de radio în faţă unei audienţe formate din liderii mediului de afaceri că sistemul bancar controlat foarte strict de statul chinez trebuie să se schimbe.

"Vreau să fiu sincer. Băncile noastre obţin profit mult prea uşor. De ce? Pentru că un număr mic de bănci importante deţin monopolul. Pentru a rupe acest monopol, trebuie să permitem accesul capitalului privat în sectorul financiar", a afirmat premierul chinez.

Comentariile lui Wen au atins un punct sensibil pentru populaţie, furioasă pe marile bănci chinezeşti. Furia a căpătat amploare în ultimele luni atât în mass-media, cât şi în mediul online. Reacţia a fost iniţial determinată de dobânzile mici la depozite şi aplicarea generalizată a taxelor şi comisioanelor, situaţia agravându-se în ultimele săptămâni după ce băncile au anunţat obţinerea de profituri record, chiar dacă economia a încetinit şi unele companii au dificultăţi în a primi credite.

Cele mai mari bănci din China, Industrial & Commercial Bank of China, Bank of China, Agri­cultural Bank of China şi China Construction Bank, au raportat anul trecut un profit total de 632,21 mld. yuani (99 mld. dolari) în pofida încetinirii economiei.

Cele patru bănci, împreună cu Bank of Communication, China Development Bank şi Postal Savings Bank deţin mai mult de 55% din creditele restante din sistemul bancar chinezesc.

Problema ridicată de Wen face parte dintr-un set mai larg de măsuri în legătură cu creşterea economică a Chinei. Beijingul a prezentat recent programul destinat sprijinirii dezvoltării pieţei de capital şi sporirii utilizării pe scară largă a yuanului. Autoritatea de reglementare a pieţei de capital a anunţat că va majora mai mult de trei ori, la 80 miliarde dolari, nivelul de bani pe care străinii vor avea permisiunea să-i investească pe pieţele financiare puternic restricţionate din China.

Expansiunea economică a ţării se va reduce în următorii ani după ritmul accelerat de dezvoltare din ultimul deceniu, ceea ce ridică întrebarea dacă economia poate trece de la un model bazat pe exporturi şi investiţii la unul care pune accentul pe creşterea consumului. Acest fapt a condus la o dezbatere naţională referitoare la legătura strânsă dintre statul chinez şi sistemul financiar, care favorizează marile companii deţinute de stat, dar care este criticată de economişti pentru că reprezintă un impediment în calea creşterii economice echilibrate.

Creşterea economică a Chinei s-a bazat în mare măsură, decenii întregi, pe economiile captive ale populaţiei şi pe creditele acordate companiilor de stat la dobânzi reduse, dar acest sistem îi afectează pe cei care economisesc şi îi răsplăteşte pe cei care se împrumută, perpetuând un dezechilibru economic marcat de investiţii masive, dar şi de suprimarea consumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO