Business Internaţional

BCE va accelera achiziţiile de obligaţiuni pentru a ţine jos costurile de finanţare pentru guverne

BCE va accelera achiziţiile de obligaţiuni pentru a...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2021, 00:00 50

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că se aşteaptă să-şi majoreze „semnificativ“ ritmul achiziţiilor de obligaţiuni în trimestrul următor, după ce randamentele titlurilor guvernamentale din zona euro au crescut în ultima lună, scrie CNBC. Instituţia a optat ieri să lase Programul de Achiziţii de Urgenţă în Pandemie, sau PEPP, la volumul său actual.

„Pe baza unei evaluări comune a condiţiilor de finanţare şi a perspectivelor inflaţiei, consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca achiziţiile în cadrul PEPP în următorul trimestru să se desfăşoare într-un ritm semnificativ mai mare decât în primele luni ale acestui an“, se arată într-un comunicat al BCE.

Ca răspuns la anunţ, randamentele obligaţiunilor din zona euro au scăzut, ceea ce înseamnă costuri de finanţare mai mici. Schema PEPP a fost introdusă în martie 2020 ca scut contra pandemiei şi este în prezent programată să dureze până în martie 2022. Limita actuală a achiziţiilor este de 1.850 de miliarde de euro. Yieldurile obligaţiunilor din zona euro au crescut din februarie, antrenate în urcuşul celor  din Statele Unite, unde preşedintele Joe Biden a anunţat un plan masiv de stimulare fiscală. Există temeri că randamentele în creştere ar putea deraia redresarea economică din Europa prin creşterea costurilor împrumuturilor. Tot ieri, banca centrală a zonei euro a ales să menţină dobânzile de politică monetară, aflate la minime istorice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO