Business Internaţional

BCE tine dobanda pe loc pentru a sustine redresarea economiei europene

14.01.2005, 00:00 21



Banca Centrala Europeana nu a modificat ieri nivelul ratei dobanzii de referinta, aflat la cel mai scazut nivel in 60 de ani, pentru a sustine o redresare economica amenintata de somaj si de aprecierea monedei unice, informeaza Bloomberg.



Zona euro a inregistrat in 2004 cel mai accelerat ritm de crestere din ultimii patru ani, potrivit estimarilor BCE, insa cu toate acestea rata somajului nu da semne de scadere de la nivelul de 8,9% (maxim in aproape cinci ani). Potrivit lui Otmar Issing, economist sef la BCE, lipsa angajarilor a impiedicat manifestarea unor presiuni inflationiste pe fondul unor preturi ale petrolului ridicate si a unor majorari de impozite. Acestea ar fi determinat sindicatele, in alte circumstante, sa solicite cresteri salariale.



"Tendinta generala a economiei nu este inca de crestere pronuntata", a declarat Julian Callow, economist sef pe probleme europene la Barclays Capital, Londra, care a prognozat anul trecut ca banca centrala nu va modifica dobanda in 2004. "BCE va creste rata dobanzii in acest an, dar mai intai trebuie sa se miste mai puternic piata muncii", a mai spus Callow.



Panta descendenta pe care s-a inscris pretul petrolului incepand cu 27 octombrie si temporara depreciere a euro fata de moneda americana, produsa in cursul acestei luni, au mai temperat ingrijorarile privind posibilitatea incetinirii cresterii exporturilor, inainte de revigorarea cererii interne.



In plus, perspectivele economiei europene par mai bune. Miercuri, Comisia Europeana si-a revizuit in crestere previziunile privind cresterea economica pe primul trimestru din 2005. Economia Germaniei a inregistrat o crestere de 1,7% in 2004, dupa trei ani de stagnare, arata ieri un raport al Biroului Federal de Statistica. Intre 1993 si 2003, cea mai mare economie din Europa a crescut intr-un ritm mediu de 1,2%, mai putin de jumatate din ritmul de crestere al economiei americane. Expansiunea din 2004 a fost sustinuta de exporturi, in conditiile in care consumul s-a restrans.



Investitorii se asteapta ca BCE sa nu majoreze dobanda pana cel putin in al doilea trimestru al acestui an. Potrivit economistilor, banca ar putea opera o crestere mai rapida doar in conditiile in care inflatia nu va scadea sub limita de 2%, cum se previzioneaza.



In luna decembrie, inflatia in zona euro a inregistrat o accelerare pana la 2,3%, fata de 2,2% in noiembrie.



"BCE ar dori sa ridice dobanda pentru a contracara amenintarile inflationiste", este de parere Andreas Speer, economist la Bayerische Landesbank, Munchen. Daca ritmul de crestere economica se va accelera, "va majora rata dobanzii in iunie", a apreciat Speer.



Nici Banca Angliei nu a modificat ieri rata dobanzii de referinta. Dobanda in Marea Britanie se mentine astfel la nivelul de 4,75%, dupa ce cresterea vanzarilor din sectorul de retail a incetinit, cererea pentru imprumuturi ipotecare a scazut, iar productia a inregistrat de asemenea o diminuare.



Banca Centrala a Angliei a mentinut rata dobanzii neschimbata pentru cea mai lunga perioada din 2003, la cel mai ridicat nivel din G-7.



"Au fost multe stiri negative legate de pretul imobilelor, increderea consumatorilor este relativ scazuta, creditele de consum se situeaza pe un trend descendent", a comentat James Knightley, economist la ING Financial Markets, Londra. Knightley se asteapta ca urmatoarea miscare a Bancii Angliei, in prima jumatate a 2005, sa fie o reducere a dobanzii.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO