Business Internaţional

BCE se lupta cu cresterea nejustificata a salariilor

24.05.2007, 18:04 11

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut liderilor sindicali europeni sa adopte "un nivel ridicat de responsabilitate" in solicitarile salariale, tinand cont ca avansul economic de care se bucura Europa ar putea alimenta presiunile pentru salarii mai mari.
Trichet s-a adresat liderilor sindicali spunand ca "somajul masiv" din Europa ar putea fi invins daca cei care sunt angajati ar avea o serie de constrangeri salariale, ridicand astfel competitivitatea continentului european, scrie Financial Times.
Presedintele institutiei bancare europene a fost dur criticat de liderii sindicali, o parte dintre acestia considerand ca oficialii BCE sunt mult prea ingrijorati de a ucide "un dragon inexsitent": cresterea salariilor ca fenomen inflationist.
Confederatia Europeana a Sindicatelor Comerciale, in cadrul congresului de la Sevilla, a primit solicitari din partea muncitorilor care vor sa "guste" mai mult din fructul cresterii economice, reflectand astfel cresterea productivitatii. Trichet a cazut de acord ca aceasta problema trebuie dezbatuta in detaliu.
Negocierile salariale colective din zona euro au ramas constante in jurul valorii de 2-3% de-a lungul unei decade, tinand cu greu pasul cu inflatia. Sindicatele cred ca politica dusa de Banca Europeana, precum masurile de a tine in frau salariile, impiedica cresterea consumului intern.
De asemenea, Banca Centrala Europeana este invinuita pentru ridicarea ratei dobanzii din zona euro, pana la un nivel care a afectat serios exporturile, iar sindicatele cer ca aceste rate sa nu fie mai mari de 4%.
Trichet a fost acuzat de Jurgen Peters, presedintele influentului sindicat german IG Metal, ca este pregatit de a purta "un monolog", si nu o discutie cu sindicatele.
Cu toate acestea, Trichet a adaugat ca "partenerii sociali", sindicatele si angajatorii, au misiunea de ajuta banca sa mentina inflatia sub control, motivand prin existenta unei relatii stranse intre stabilitate economica si crearea de noi locuri de munca.
De asemenea, Trichet a refuzat sa comenteze recentele majorari salariale din Germania, din care si o majorare cu 3,5% a salariilor muncitorilor din constructii, dar a adaugat ca Banca Centrala Europeana face o monitorizare atenta a evolutiei salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO