Business Internaţional

BCE lucrează la strategia de retragere a măsurilor anticriză

05.08.2010, 23:25 16

BCE a menţinut ieri dobânda de referinţă la 1% pentru a 16-alună consecutivă, în concordanţă cu estimările a 51 de economiştiintervievaţi de Bloomberg. Un sondaj separat a indicat faptul căBCE nu va majora dobânda de politică monetară până în al treileatrimestru al lui 2011. Aceeaşi decizie a luat-o şi Banca Angliei,menţinând dobânda la un minim de 0,5% şi anunţând că nu va maiderula noi operaţiuni de relaxare cantitativă, potrivit agenţiei depresă Thomson Reuters.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichetare în faţă o nouă provocare: trebuie să pună la punct o strategiede exit prin care să retragă facilităţile oferite băncilor şiguvernelor europene pentru a depăşi criza datoriilor.

În condiţiile în care economia zonei euro începe să prindăforţă, iar piaţa de obligaţiuni de pe Bătrânul Continent dă semnede stabilizare, BCE începe să renunţe la achiziţiile de titluri pecare le-a demarat în luna mai, ca măsură de contracarare a crizeidatoriilor ce a dat peste cap întreaga Europă, scrie Bloomberg.Provocarea majoră cu care se confruntă Trichet este de a retragebanii investiţi pe pieţe fără a afecta însă revenirea economică aEuropei.

Alături de banii puşi la bătaie de UE şi FMI, măsurile BCE aufuncţionat. Moneda euro s-a apreciat cu 9% începând cu luna iunie,în timp ce bursele europene au intrat pe plus, în contextul în careturbulenţele puternice ce au zdruncinat piaţa europeană în mai auînceput să se tempereze. Spre exemplu, indicele paneuropean Stoxx600 a adăugat 7% începând cu 4 iunie, iar prima de risc pe careinvestitorii o solicită pentru a prefera obligaţiuni spaniole cuscadenţă la zece ani în detrimentul titlurilor echivalente germanes-a redus la 1,55%, după ce a atins un maxim de 2,21% pe 16iunie.

BCE trebuie să decidă cum va proceda pentru a retragefacilităţile pe care a decis să le ofere băncilor europene, princare acestea pot împrumuta sume nelimitate de bani de la instituţiacu sediul la Frankfurt, pentru o perioadă de până la trei luni,plătind dobânda de referinţă a BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO