Business Internaţional

BCE: Criza din zona euro nu ameninţă moneda euro

BCE: Criza din zona euro nu ameninţă moneda euro

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

08.11.2011, 16:48 200

Criza datoriilor din zona euro nu pune în pericol moneda unică, dar guvernele încă mai au "un drum lung de parcurs" pentru a stabiliza zona euro, a avertizat Jurgen Stark, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

Deciziile luate la summit-ul UE de luna trecută sunt "doar o etapă din acest proces", a afirmat Stark într-un discurs susţinut în Lucerne, Elveţia, citat de The Wall Street Journal.

Decizia surprinzătoare luată săptămâna trecută de BCE de a reduce dobânda de politică monetară la 1,5% la 1,25% se bazează pe "noi informaţii", iar "obiectivul nostru principal este clar şi rămâne neschimbat: stabilitatea preţurilor", declară Strak, adăugând că perspectivele inflaţioniste rămân bine ancorate.

La summit-ul de pe 26 octombrie liderii europeni au stabilit noi măsuri prin care să pună capăt crizei, care includ un plan de recapitalizare a băncilor din regiune, reducerea datoriei greceşti cu 50% şi majorarea Fondului European de Stabilitate Financiară.

Stark a avertizat împotriva "soluţiilor pe termen scurt" şi a spus că "acţiunile politice decisive" trebuie să stimuleze competitivitatea şi să conducă la reducerea datoriilor.

Afirmaţiile lui Stark vin în contextul în care unii politicieni europeni cer ca BCE să continue achiziţia de obligaţiuni guvernamentale şi să înceapă să împrumute bani FEFS pentru a pune capăt crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO