Business Internaţional

BCE are o adevărată bombă cu ceas în bilanţ

Autor: Catalina Apostoiu

06.06.2011, 23:42 889

În timp ce Europa salvează Grecia pentru a doua oară, riscuriuriaşe pândesc din altă parte: bilanţul Băncii Centrale Europene(BCE), scrie Der Spiegel. Banca a preluat titluri ris­cante învaloare de zeci de miliarde de euro ca garanţie pentruîmprumuturile acordate băncilor din ţările cu probleme.

Oraşele "fantomă" din Irlanda, în care majoritatealocuin­ţelor, dar şi a birourilor, rămân goale, ar putea ajungesă-i coste pe contribuabilii germani foarte mult, ca parte afacturii plătite pentru salvarea euro.

"Factura" conţine multe necunoscute, însă niciuna nu este maimare decât riscul enorm inclus în bilanţul BCE. Multe crediteneperformante au ajuns în acest bilanţ. Nimeni nu cunoaşte valoareaacestora în prezent şi se pare că nici nu se doreşte acestlucru.

Riscurile transferate de băncile unor ţări ca Irlanda,Portugalia, Spania şi Grecia către băncile centrale ale ţărilorrespective se află acum în bilanţul BCE, băncile centrale aleţărilor euro nefiind autonome, ci mai degrabă parte a sistemuluiBCE. Banca centrală germană furnizează 27% din capitalul BCE,însemnând că aceasta va trebui să plătească pentru mai mult de unsfert din eventualele pierderi.

Pentru 2010 şi următorii doi ani, Bundesbank a decis deja săcreeze rezerve pentru o sumă totală de 4,9 miliarde de euro pentruacoperirea posibilelor riscuri. Colapsul unei ţări ca Grecia arspori considerabil costurile, achiziţiile BCE de titluri greceştifiind estimate la 47 de miliarde de euro.

Fostul preşedinte Bundesbank Axel Weber a criticat pro­gramulBCE de achiziţionare de obligaţiuni guverna­men­tale din ţărileeuro cu probleme. În eventualitatea unui fali­ment sau unei amânăria plăţilor, BCE ar fi afectată în mod direct.

Însă riscuri şi mai mari sunt legate de conturile băncilorcomerciale. BCE a acceptat titluri bazate pe active drept garanţie.La începutul anului, acestea totalizau 480 de miliarde de euro.Exact acest tip de titluri a generat criza imobiliară din StateleUnite. Acum acestea apasă asupra BCE.

Niciun expert nu poate spune cum ar putea scăpa BCE de acestetitluri fără a da o lovitură grea sistemului bancar european.Nimeni nu ştie cu adevărat cât de mare este riscul BCE legat deţări ca Irlanda, Portugalia, Grecia şi Spania. Însă datelestatistice ale Bundesbank oferă un indiciu privitor la cât dedramatic s-a schimbat situaţia în Europa. Acestea arată că pasiveleacestor ţări către sistemul euro au urcat la 340 de miliarde deeuro în trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO