Business Internaţional

BCE ar putea schimba macazul şi aborda o politică de finanţare în stil american

BCE ar putea schimba macazul şi aborda o politică de finanţare în stil american

Mario Draghi

Autor: Andreea Mindrila

10.01.2012, 00:02 685

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), ar putea reduce anul acesta pentru prima dată în istoria insti­tuţiei rata dobânzii de referinţă la euro sub 1%, pe fondul cri­zei datoriilor din zona euro care împinge economia euro­peană în recesiune pentru a doua oară în trei ani, scrie Bloomberg. O astfel de decizie ar reprezenta o schimbare totală faţă de atitudinea băncii din urmă cu un an, când instituţia, pe atunci condusă de francezul Jean-Claude Trichet, recurgea la creşterea dobânzilor.

Draghi, fost guvernator al Băncii Italiei, a lucrat acum câţiva ani la cea influentă bancă americană, Goldman Sachs, ceea ce ar explica într-un fel opţiunea pentru politicile monetare americane, mai agresive şi mai rapide.

În cazul în care criza afectează Germania, cea mai mare economie a Europei, şi declanşează un proces deflaţionist, ar putea determina BCE să ia în considerare introducerea unui program de achiziţionare de active în stilul celui aplicat de Rezerva Federală a SUA. În 2012, italianul Draghi ar putea acţiona mai mult ca Ben S. Bernanke decât ca Jean-Claude Trichet, apreciază analiştii Bank of America.

"În doar două luni, diferenţa dintre Trichet şi Draghi este notabilă. Dacă pe o scală Ber­nanke se află la un capăt, iar Trichet la celălalt, Draghi s-ar situa mai aproape de Ber­nanke", spune Laurence Boone, economist-şef la Bank of America Merrill Lynch din Paris. UBS estimează că moneda euro de va deprecia în 2012 pentru al treilea an consecutiv în raport cu dolarul. Deşi moneda s-ar putea aprecia ocazional pe fondul optimis­mului că liderii europeni vor intensifica acţiu­nile de luptă împotriva crizei, cursul va scădea la 1,25 dolari pentru un euro până la sfârşitul anului, estimează Beat Siegen­thaler, de la UBS.

Juergen Michels, econo­mist-şef pentru zona euro la Citi­­group din Londra, este foarte pesimist în privinţa economiei, estimând că aceasta se va contracta cu 1,2% anul acesta şi cu 0,2% anul viitor, după avansul de 1,5% din 2010. Scăderea economică va forţa BCE să reducă rata dobânzii în al doilea trimestru la 0,5%, să cumpere obligaţiuni guver­namentale securitizate şi să relaxeze criteriile de garantare pe care le impune pentru acordarea de credite băncilor.

Dacă situaţia economică se va deteriora în continuare chiar şi după reducerea dobânzilor şi va fi necesar un nivel mai ridicat de lichiditate, BCE ar putea acţiona precum banca centrală a Marii Britanii şi Fed prin cumpărarea de active, spune David Owen, economist-şef la Jefferies în Londra. O astfel de măsură s-ar putea lua în martie. Iniţial va presupune angajamentul de a cumpăra obligaţiuni de 500 mld. euro din întreaga regiune pe o perioadă de trei luni, a adăugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO