Business Internaţional

BCE a primit cel mai aşteptat cadou: Muniţia necesară pentru a da lovitura de graţie bancnotei de 500 de euro

BCE a primit cel mai aşteptat cadou: Muniţia necesară...

Autor: Nicoleta Stoianovici

08.03.2016, 13:21 36813

Războiul Băncii Centrale Europene împotriva bancnotelor mari capătă noi dimensiuni, după ce poliţia spaniolă i-a furnizat acesteia muniţia necesară pentru a impune decizia de oprire a tipăririi bancnotelor de 500 de euro.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a atras atenţia parlamentarilor europeni la Bruxelles asupra existenţei unei convingeri generalizate a opiniei publice că bancnotele cu valoare mare sunt utilizate în scopuri ilegale. În ciuda indoielilor unor membri ai comitetului executiv BCE precum Yves Mersch, poliţia spaniolă a arestat doi bărbaţi pe aeroportul din Madrid, confiscând 200.000 de euro în bancnote de 50 şi 500 de euro rulate şi ascunse în pachete de ţigarete cu destinaţia China, parte a unui plan de spălare de bani, titrează Bloomberg.

Rob Wainwright, directorul Europol, a numit bancnota de 500 de euro drept “valuta preferată” a reţelelor teroriste şi infractorilor, argumentând că există motive întemeiate de a o retrage din circulaţie.

Anunţul poate reprezenta o temă de gândire pentru comitetul executiv al BCE care se va reuni astăzi la Frankfurt pentru a pregăti ordinea de zi pentru întâlnirile de miercuri şi joi ale factorilor de decizie. Banca Centrală examinează deja situaţia, iar 64% din economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă la întreruperea emiterii de astfel de bancnote. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO