Business Internaţional

BBVA provoaca sistemul bancar italian

21.03.2005, 00:00 20

BBVA, a doua banca din Spania, provoaca politica Bancii Italiei prin lansarea unei oferte pentru Banca Nazionale del Lavoro, a sasea banca de pe piata italiana, relateaza Financial Times.


Banca Italiei are o politica de restrictionare a controlului strainilor asupra bancilor autohtone. BBVA, care detine 15 procente din activele BNL, a trimis un aviz preliminar Bancii Centrale din Italia, anuntand oferta pentru preluarea BNL, pe care o estimeaza la 7,3 mld. euro. Banca Centrala are la dispozitie o saptamana pentru a lua o decizie. Daca oferta BBVA va avea succes si alte grupuri straine vor fi incurajate sa investeasca in bancile din Italia. Olandezii de la ABN Amro au anuntat si ea Banca Centrala a Italiei ca doreste sa preia Banca Antonveneta, unde detine 12,7% din active. "Aceasta este o decizie strategica de a intrerupe decizia de status quo a Bancii Italiei. Va provoca un cutremur in Italia", a declarat presedintele executiv al BBVA.


Banca spaniola, care este estimata pe piata la 44 mld. euro, va da o actiune pentru fiecare cinci actiuni ale BNL. Prin preluarea BNL, capitalul BBVA se va mari cu 6 mld. euro, echivalentul a 14% din cotatia bancii pe piata. BBVA va deveni, astfel, a saptea banca a Europei si primul investitor strain intr-o banca italiana.


Francisco Gonzalez, presedintele BBVA si un critic dur al eforturilor Italiei de protejare a propriilor banci, s-a intalnit acum o saptamana cu Antonio Fazio, guvernatorul Bancii Italiei, pentru a-l informa despre aceasta oferta. Fazio, care are drept de veto in fuzionarea bancilor, a incurajat in trecut consolidarea bancilor din Italia, ca o protectie impotriva interventiei investitorilor straini. Recent, acesta a fost supus unor presiuni de la Bruxelles, prin care se cerea o justificare pentru deciziile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO