Business Internaţional

Bataie pe obligatiunile tarilor est-europene

23.03.2010, 23:06 16

Guvernele din Europa Centrala si de Est se intrec in emisiuni deobligatiuni, iar investitorii se inghesuie sa le achizitioneze, inconditiile in care regiunea pare a fi avantajata de reticentaacestora cu privire la situatia Greciei si, in fapt, a intregiizone euro, potrivit analistilor de la RBC Capital, BNP Paribas siSociété Générale, citati de Bloomberg.

Guverne, de la cel polonez la cel roman, "incearca sa emita catmai multe titluri in prima jumatate a anului intrucat conditiilesunt favorabile", a declarat Bartosz Pawlowski, strateg in cadrulBNP Paribas, cea mai mare banca franceza. "Statele din EuropaCentrala si de Est au fost in mod clar beneficiarii (situatiei dinGrecia - n.r.) si incearca sa profite de acest moment", spunestrategul.

Problemele declansate de situatia Greciei si incertitudinilecare planeaza asupra modului in care acestea vor fi rezolvateredirectioneaza investitorii catre estul Europei, a declarat siNigel Rendell, economist in cadrul RBC Capital Markets.

Atentia investitorilor este indreptata in prezent catre datoriasi deficitul public, astfel ca statele emergente din Europa suntrasplatite acum pentru implementarea celor mai severe masuri deausteritate din Uniunea Europeana, menite sa echilibreze finantelepublice.

Datoria publica medie din zona euro, raportata la ProdusulIntern Brut (PIB), se va situa in jurul valorii de 84% anul acesta,in timp ce in Europa Centrala si de Est, doar Ungaria va depasilimita de 60%, potrivit estimarilor Comisiei Europene. Totodata, inmedie, deficitul bugetar din zona euro va fi de circa 6,9% in 2010,in timp ce Ungaria, Romania si Cehia vor avea gauri bugetare multmai mici.

Si costurile de finantare pentru aceste state au scazut. Spreexemplu, obligatiunile ungare cu scadenta la zece ani purtau lafinalul saptamanii trecute o prima de risc de 1,73% pesteechivalentele germane, in scadere de la 2,02% la sfarsitul anuluitrecut. Totodata, Polonia a reusit ieri sa vanda obligatiuni invaloare de 1,25 mld. euro, la un randament extrem de scazut, de3,852%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO