Business Internaţional

Barroso mai sta inca cinci ani la sefia CE

16.09.2009, 16:58 12

Jose Manuel Barroso a fost reconfirmat, insa fara entuziasm, deParlamentul European la sefia Comisiei Europene (CE). El isi vapetrece astfel inca cinci ani in fruntea Executivului UE.

In urma votului secret, numirea lui Barroso, care a fostsingurul candidat la presedintia CE, a fost aprobata cu 382 devoturi "pentru", 219 "impotriva" si 117 abtineri.

"In calitate de presedinte al Comisiei Europene, partidul meu vafi Europa", a declarat Barroso dupa aflarea rezultatuluivotului.

"Este nevoie de intregirea Europei pentru a se ajunge laconsensul necesar pentru o Europa unita, o Europa puternica pentrulibertate si solidaritate", a adaugat Barroso.

Barroso este primul presedinte al CE care obtine un al doileamandat dupa Jacques Delors, cel care a stat in fruntea Executivuluieuropean intre 1985 si 1994.

Victoria lui Barroso era asteptata inca de saptamana trecuta,insa fara entuziasm, avand in vedere reticenta si neincrederea pecare socialistii si verzii europeni au aratat-o inca de lainceputurile dezbaterilor parlamentare. Urmatorul pas pe careBarroso trebuie sa-l faca este sa-si formeze echipa, pe care odoreste completa pana la finele acestui an.

In cadrul audierilor de saptamana trecuta de la Bruxelles,presedintele CE a declarat anterior ca doreste sa creeze un noupost de comisar pentru drepturile fundamentale ale omului. Statelemembre negociaza impartirea portofoliilor, unele dintre ele chiarnominalizand candidati.

Noua comisiei isi va incepe mandatul la 1 ianuarie 2010, iarnumirile celorlalti 26 de membri vor incepe dupa 2 octombrie, dupareferendumul din Irlanda privind Tratatul de la Lisabona.

Fost premier al Portugaliei, Barroso, a venit in fruntea CE in2004, pozitie ocupata anterior de fostul premier italian de stangaRomano Prodi. In varsta de 53 de ani, Barroso a devenit premier alPortugaliei in 2002, fiind membru al formatiunii de centru-dreaptaPartidul Social-Democrat. Este de profesie jurist, terminandFacultatea de drept la Lisabona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO