Caută doar în titlu
Business Internaţional

Barclays primeşte o amendă record, de 435 mil. dolari pentru manipularea preţurilor la energie

Autorităţile federale americane din domeniul energiei au dispus o amendă record de 435 milioane de dolari împotiva băncii britanice Barclays, acuzând grupul financiar că a manipulat preţurile la electricitate în California şi alte pieţe din vestul Statelor Unite, potrivit Wall Street Journal.

Comisia Federală de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că Barclays şi patru dintre traderii băncii au manipulat indicii de preţ pentru a obţine câştiguri mai mari din contracte financiare de tip sap.

Agenţia federală poartă o campanie de verificare a activităţii băncilor pe piaţa energiei, deviind de la operaţiunile tradiţionale de supraveghere a companiilor de utilităţi şi producţie de energie.

Comisia a mai sancţionat în acest an o subsidară a băncii germane Deutsche Bank cu o amendă de 1,7 milioane de dolari pentru manipularea preţurilor electricităţii în California.

California este cel mai mare stat american, cu o populaţie de aproape 40 de milioane de locuitori.

Acuzaţiile împotiva Barclays au fost făcute publice în toamna anului trecut şi au fost respinse de bancă.

"Având în vedere gravitatea neregulilor şi lipsa oricărui efort din partea Barclays şi a traderilor de a remedia situaţia, am dispus penalităţi de 435 milioane de dolari împotriva Barclays. Am constatat că acţiunile lor demonstrează eforturi hotărâte, coordonate şi intenţioate de a desfăşura o schemă de manipulare", se arată într-un comunicat publicat marţi de agenţia de reglementare în domeniul energiei.

În replică, Barclays notează într-un comunicat că sancţiunea dispusă de agenţie este nefundamentată şi respinge din nou acuzaţiile.

"Considerăm că activităţile noastre de trading au fost desfăşurate în mod legitim, în conformitate cu legislaţia aplicabilă", se arată într-un comunicat al băncii, în care se precizează că instituţia financiară a cooperat cu organele de anchetă.

Autorităţile susţin că activităţile Barclays au afectat tarifele de distribuţie a electricităţii în vestul Statelor Unite, influenţând în final şi preţurile plătite de consumatorii din California şi alte trei state.

Banca poate refuza plata amenzii, caz în care autorităţile pot începe o acţiune în instanţele federale.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.