Business Internaţional

Barclays a cumparat divizia de investitii a Lehman

17.09.2008, 19:55 27

Barclays, a treia mare banca britanica, va achizitiona divizia nord-americana de investment banking a Lehman Brothers in schimbul a 1,75 miliarde de dolari (1,2 mld. euro) la cateva zile dupa ce aceasta a abandonat planurile de achizitionare a intregii firme intrate in faliment, scrie Bloomberg.

Actiunile Barclays au avansat cu 10% pe bursa londoneza, dupa ce banca britanica a fost de acord sa plateasca 250 de milioane de dolari cash pentru operatiunile Lehman si 1,5 miliarde de dolari pentru sediul din New York si doua centre de date. Barclays va atrage cel putin 600 de milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari) in cadrul unei vanzari de actiuni pentru a putea finanta tranzactia si ar putea achizitiona si alte divizii ale Lehman.

Lehman este cea de-a doua institutie de pe Wall Street, dupa Merrill Lynch, care-si pierde independenta in urma celei mai ample crize a industriei financiare de la Marea Criza Economica. Presedintele Barclays Robert Diamond a profitat de "o oportunitate unica" de a achizitiona un business care se situa pe pozitia a saptea in ceea ce priveste serviciile de consultanta pentru fuziuni americane si avea aproximativ 10.000 de angajati, aproape doua cincimi din totalul angajatilor Lehman, inainte de a solicita protectie impotriva falimentului.

"Capitalul pe care-l atrag ar putea tempera in acelasi timp temerile ca banca nu ar dispune de suficient capital pentru a incheia aceasta tranzactie", a declarat Leigh Goodwin, analist in cadrul Foxx Pitt Kelton. "Este un rezultat extraordinar pentru un numar foarte mare din angajatii nostri", a declarat CEO-ul Lehman, Richard Fuld.

Lehman vinde parti din businessul sau care nu au fost incluse atunci cand compania a cerut protectie impotriva falimentului. Diamond a declarat luna trecuta ca vrea ca banca sa ia cota de piata de la firmele de pe Wall Street slabite de criza pietelor de credit.

In acest an, Lehman a cazut pe pozitia a saptea, in ceea ce priveste serviciile de consultanta pentru fuziuni si achizitii in care sunt implicate companii americane, de pe locul cinci detinut in 2007.

Barclays se situeaza pe pozitia 35 pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO