Business Internaţional

Banii mereu au două feţe: Fondul de investiţii al miliardarului Peter Thiel vinde Bitcoin în timp ce ”propovăduieşte” că moneda este de viitor

Banii mereu au două feţe: Fondul de investiţii al...

Autor: Valeriu Dănilă

19.01.2023, 11:22 2213

Founders Fund, firma de capital de risc co-fondată de miliardarul Peter Thiel, şi-a încheiat aproape tot pariul de opt ani pe criptomonede cu puţin timp înainte ca piaţa să înceapă să se prăbuşească anul trecut, generând venituri de aproximativ 1,8 miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Fondul din San Francisco a făcut prima investiţie în bitcoin la începutul lui 2014 şi a continuat să investească sume mari în cripto. Aproximativ două treimi din investiţia sa totală a fost folosită pentru a cumpăra bitcoin, au spus oameni apropiaţi fondului.

Founders Fund a vândut marea majoritate a întregului portofoliu de criptomonede până la sfârşitul lunii martie 2022 – înainte ca piaţa activelor digitale să fie cuprinsă de o criză în mai anul trecut, a spus unul dintre persoanele apropiate fondului.

În aprilie 2022, aproximativ în aceeaşi perioadă în care Founders Fund a vândut majoritatea deţinărilor sale de criptomonede, Thiel s-a declarat optimist cu privire la viitorul bitcoin. El a spus la o conferinţă din Miami că „ne aflăm la sfârşitul regimului de bani fiat” şi a sugerat că preţul acestuia – care se tranzacţiona atunci la aproximativ 44.000 de dolari – ar putea creşte cu un factor de 100.

Preţul bitcoin, care a fost lansat în 2009, a crescut dramatic de la aproximativ 750 de dolari în 2014 la un maxim istoric de peste 65.000 de dolari până în noiembrie 2021. Cu toate acestea, preţul său a fost volatil în ultimii ani, cu câteva prăbuşiri mari ale valorii, inclusiv o scădere la aproximativ 15.500 USD în noiembrie anul trecut, un minim al ultimilor doi ani.

Piaţa activelor digitale a început să fie zguduită de o criză din luna mai a anului trecut, forţând companiile cripto de înalt profil precum Terraform Labs, Celsius, Voyager şi Three Arrows Capital să intre în faliment.

Sentimentul pieţei faţă de cripto a fost afectat şi mai mult în noiembrie, când FTX, al doilea cel mai mare exchange, a fost închis din cauza datoriilor de peste 3 miliarde de dolari, iar cofondatorul său Sam Bankman-Fried a fost acuzat de fraudă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO