Business Internaţional

Banii fac bani, bogatii devin si mai bogati

16.06.2004, 00:00 61

Averea milionarilor din SUA si Canada a crescut in 2003 dupa ce a cunoscut un declin cu un an mai devreme, in conditiile in care evolutia buna a pietei titlurilor de valoare a determinat majorarea valorii activelor acestora.
Avutia lor a crescut cu 14%, atingand un nivel de 8.500 miliarde de dolari, in timp ce numarul milionarilor nord-americani s-a majorat cu acelasi procent, atingand nivelul de 2,5 milioane, corespunzator unui raport al Cap Gemini Ernst & Young si al Merrill Lynch & Co. Aceasta crestere a fost mai mare decat decat cea din Asia sau cea din Europa, spatiul celor mai numerosi bogati.
Milionarii "au fost printre primii investitori care si-au redirectionat atentia de la titluri de valoare cu randamente scazute si venituri fixe inapoi spre actiuni", a afirmat Richard Thornton, consilier executiv la Cap Gemini.
Bursele au avut in 2003 o prima crestere dupa patru ani de declin, determinand o crestere a averilor investitorilor cum ar fi Warren Buffet sau Bill Gates, fondator si presedinte al Microsoft Corp. Opt din primii zece miliardari ai planetei sunt din SUA, acolo unde indexul Standard & Poor's 500 a crescut cu 26%, conform revistei Forbes.
Gates, in varsta de 48 de ani, a fost in 2003 declarat ca fiind cel mai bogat om din lume, pentru cel de al saptelea an consecutiv, cu o avere neta care a inregistrat o crestere de 14% in anul trecut, atingand nivelul de 46,6 miliarde de dolari. In varsta de 73 de ani, Buffett conduce Berkshire Hathaway Inc. fiind pe al doilea loc in topul mentionat. Averea acestuia s-a majorat cu 12,4 miliarde de dolari, sau cu 41%, atingand nivelul de 42,9 miliarde de dolari, conform Forbes.
Numai in SUA, numarul milionarilor a crescut anul trecut la totalul de 2,27 milioane de persoane, sau unul la 120 de americani.



Asia si Europa
Numarul milionarilor asiatici a urcat cu 8,4%, atingand 2 milioane, valoarea activelor acestora crescand cu 10%, la un total de 6.500 miliarde de dolari. Ritmul european este mai lent, numarul milionarilor din acest spatiu majorandu-se cu doar 2,4%, ajungand la 2,6 milioande de persoane iar activele acestora castigand 3,7%, pentru o valoare totala de 8.700 miliarde de dolari.
Prin atragerea clientilor din Asia si Europa, Credit Suisse Group si UBS, cu sediile in Zurich, cele mai mari banci elvetiene, au preluat in primul trimestru gestiunea a 21 miliarde de dolari din partea clientilor bogati, dublu fata de suma perioadei corespunzatoare a anului trecut.
UBS AG, cel mai mare gestionar al lumii pentru cei bogati, administreaza in jur de 3% din investitiile celor avuti, cu o valoare globala estimata la 38.000 miliarde de dolari, conform Credit Suisse.
Cel mai rapid ritm al cresterii economiei japoneze din ultimii 13 ani influenteaza puternic situatia generala a Asiei. Acelasi lucru se poate spune si despre China, cea mai numeroasa natiune avand o rata anuala de expansiune economica de cca. 10%.
In 2002, averea milionarilor din SUA si Canada a cunoscut un declin, pentru prima data intr-o perioada de cel putin sapte ani, in conditiile in care scaderea valorii actiunilor le-a afectat valoarea activelor. Acestea scazusera cu 2,1% in acel an, ajungand la nivelul de 7.400 miliarde de dolari, iar numarul milionarilor nord-americani a atins atunci 2,2 milioane de persoane, in scadere cu 1,9%.
Se asteapta o continuitate in cresterea averilor celor foarte bogati, estimandu-se o valoare a activelor globale de 40.700 miliarde de dolari pentru 2008, fata de totalul de 28.800 de miliarde de dolari de la sfarsitul anului trecut. Datele pentru anul 2003 au indicat o crestere de 7,7% fata de anul anterior.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO