Business Internaţional

Bani au cerut, bani au primit. În urma protestelor, fermierii europeni obţin aproape peste tot de la guverne concesii şi bani sub formă de scutiri şi reduceri de taxe, prelungiri de subvenţii, ajutoare financiare

Bani au cerut, bani au primit. În urma protestelor,...

Autor: Catalina Apostoiu

04.03.2024, 22:04 190

De la începutul acestui an, fer­mierii au demonstrat în aproape toate ţările europene, câştigând con­cesii din partea guvernelor naţionale şi deschizând dezbaterile privitoare la măsuri la nivel de bloc, scrie Euractiv.

Noi demonstraţii sunt aşteptate în următoarele săptămâni, cel puţin până la mijlocul lunii martie.

Unele dintre cerinţele protesta­tarilor sunt aceleaşi la nivel de con­tinent. Majoritatea au legătură cu necesităţi specifice.

În cazul protestelor din Franţa, Spania şi Italia, cererea unei remu­ne­rări corecte a fermierilor a fost una pu­ternică. Parisul şi Madridul au promis întărirea controalelor din ca­drul lanţului alimentar. Belgia a reluat iniţiativele pentru facilitarea consultării între jucătorii din lanţul alimentar.

În Italia, guvernul a rein­trodus o scutire de impozit pentru fermieri. Într-adevăr, scutirile de taxe repre­zintă una dintre cele mai co­mu­ne concesii naţionale la nivel de UE.

Guvernul din Bulgaria a acordat producătorilor de cereale ajutor fi­nan­ciar pentru a compensa impor­turile ucrainene în creştere, cât şi sus­ţinere suplimentară pentru sectoare­le cultivării legumelor şi creşterii animalelor.

În Cehia, guvernul plănuieşte să elimine taxa pe subvenţiile agricole, să introducă un discount pe asigură­rile sociale pentru angajaţi şi o susţi­nere financiară mai mare pentru asigurarea bunăstării animalelor.

Franţa a prelungit scutirea de taxe pe combustibilii agricoli, a sus­pen­dat planul de înjumătăţire a utili­zării pesticidelor până în 2030, a acordat ajutoare pentru creşterea de animale şi agricultură organică.

Guvernul german a retras propu­nerea de anulare a scutirii de taxe pe utilaje agricole şi a decis eliminarea treptată, în locul celei imediate, a sub­venţiei pentru combustibili agricoli.

Grecia a redus facturile la elec­tri­citate pentru fermieri, cât şi TVA-ul pe îngrăşăminte şi nutreţuri. Ţara a acordat noi ajutoare financiare fer­mi­erilor afectaţi de dezastre naturale.

Guvernul italian a prelungit scu­ti­rea de unele taxe, în timp ce cel litu­a­nian a redus taxele pe combustibilii agricoli.

Polonia a crescut subvenţiile pentru porumb, în timp ce Portugalia a introdus un pachet de măsuri în valoare de 500 milioane de euro promis înainte de alegeri, pachet ce include reducerea taxei pe combustibili agricoli.

Slovenia a introdus unele scutiri de taxe pentru fermieri, iar guvernul spaniol a prelungit scutirea de taxe pentru combustibili agricoli.

Guvernul leton a decis introducerea unei interdicţii asupra importurilor ruseşti de alimente care-i tranzitează ţara.

La nivel de UE, dezbaterea se concentrează pe simplificarea administrativeă a politicii agricole comune (CAP). Comisia European va prezenta propuneri până la mijlocul lunii martie şi va relansa dezbaterile privitoare la puterea de negociere a fermierilor în cadrul lanţului alimentar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO