Business Internaţional

Băncile şi politicienii spanioli iau măsuri contra evacuărilor silite de teama furiei populaţiei

Băncile şi politicienii spanioli iau măsuri contra evacuărilor silite de teama furiei populaţiei

O familie de evacuaţi silit protestează în faţa unei sucursale a băncii Caja Madrid, unitate a grupului Bankia, care a fost salvat de statul spaniol. O serie de sinucideri din cauza evacuărilor a stârnit furia populaţiei. Pe pereţii unor sucursale bancare au apărut graffiti în care bancherii sunt acuzaţi de crimă.. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

13.11.2012, 00:06 1433

În cifre, drama evacuărilor este evidentă. Dacă în primul trimestru din 2008 instanţele de judecată din Spania au autorizat 5.614 de evacuări, pentru cel de-al doilea trimestru cifra se ridică la aproximativ 19.000, potrivit Consiliului Suprem al Magistraturii din Spania. Din 2008 până în prezent, instanţele jude­cătoreşti au aprobat 203.808 evacuări din locuinţe, depozite şi alte tipuri de proprietăţi, scrie The Wall Street Journal.

În societate, drama este şi mai evidentă. Pentru unii presiunile financiare sunt prea mari. În ultimele săptămâni o femeie de 53 de ani din Granada s-a spânzurat cu doar câteva ore înainte de a fi evacuată, iar o femeie de aceeaşi vârstă din Bilbao s-a aruncat de la etaj după ce agenţii instanţei au ajuns la uşa ei.

Acestea sunt doar câteva dintre cazurile de sinucidere care au trezit furia populaţiei la adresa guvernului care a întârziat să ia măsuri contra evacuărilor.

Pe pereţii unor sucursale bancare au apărut graffiti în care bancherii sunt acuzaţi de crimă.

Liderii partidului de guvernământ, Partidul Popular, şi cei ai socialiştilor din opoziţie urma să se întâlnească ieri pentru a ajunge la un acord în privinţa modificării legilor care reglementează creditele ipo­tecare din Spania, unele dintre acestea datând încă de la începutul anilor 1900.

Una dintre măsuri se referă la inter­zicerea temporară a procedurilor de evacuare a persoanelor care se confruntă cu probleme financiare severe. De asemenea, o altă măsură ar permite tuturor debitorilor să renegocieze contractele de credit ipotecar şi să rămână în locuinţele lor.

Nervozitatea populaţiei vine în contextul în care, din cauza crizei, şomajul depăşeşte în prezent 25%, contribuind la înrăutăţirea situaţiei proprietarilor care nu mai pot rambursa creditul ipotecar. Din suma totală de 644 miliarde euro a creditelor ipotecare active, 21 miliarde euro reprezintă valoarea creditelor pentru care s-a declarat incapacitatea de plată.

În trecut, băncile spaniole au fost nevoite să facă faţă unor schimbări majore în legislaţia privind creditele ipotecare şi de aceea au avertizat că vor creşte costurile de împrumut şi numărul executărilor silite.

Politicienii fac front comun la presiunea protestelor

"Vom apăra cele mai vulnerabile familii afectate de evacuări şi vom acţiona cu seriozitate, sensibilitate şi omenie", a declarat Rajoy săptămâna trecută, descriind stiuaţia unor spanioli drept "teribilă şi inumană". Pentru premier "problema evacuărilor este una dificilă", dar el speră că în curând va putea da veşti bune populaţiei spaniole.

Afirmaţiile lui Rajoy vin după ce acesta a discutat cu liderul socialist Alfredo Pérez Rubalcaba, al cărui partid a solicitat guvernului timp de luni de zile să oblige băncile care au primit ajutor financiar de la stat să nu mai facă presiuni asupra celor care au credite ipotecare.

"Prioritatea noastră este ca nicio persoană să nu rămână fără casă din cauza crizei", a spus Rodolfo Irago, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist. Legislaţia care reglementează creditele ipotecare în Spania le permite băncilor şi creditorilor să-i urmărească pe debitori chiar şi după ce le execută silit locuinţele.

Astfel, cu toate că cei care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă sunt forţaţi să-şi părăsească locuinţele, acestora nu li se şterg datoriile după ce casele au fost executate silit.

În SUA există proceduri de faliment prin care proprietarii de locuinţe nu mai pot fi urmăriţi pentru creditele ipotecare nerambursate.

Paradoxal, drama evacuărilor vine în condiţiile în care aproape două milioane de locuinţe nu au locatari. Experţii spun că tot mai mulţi dintre cei evacuaţi - care sunt stigmatizaţi de un sistem al listelor negre care practic îi împiedică să închirieze locuinţe - ocupă tot mai multe locuinţe vacante, atrage atenţia The New York Times.

Prima iniţiativă de modificare a procedurilor de evacuare silită

Anul acesta, guvernul a elaborat un cod orientativ cu reguli pentru bănci în privinţa executărilor silite. Codul vizează în principal gospodăriile unde toţi membrii care vor să lucreze sunt şomeri şi pentru care plăţile la creditele ipotecare reprezintă mai mult de 60% din venitul total al gospodăriei. Iniţiativa include şi posibilitatea ca durata contractului de credit ipotecar să fie extinsă pentru a putea reduce ratele debitorilor şi pentru a şterge chiar o parte din datorie.

Din păcate, recomandările nu au avut niciun efect asupra procedurilor de exe­cutare silită, numărul acestora continuând să crească, potrivit unui raport al unui grup de judecători. Consultanţii imobiliari pun la îndoială faptul că liderii politici din Spania ar putea ajunge la un acord prin care să se poată reduce sau şterge datoria celor care au în prezent un credit ipotecar şi care nu îl mai pot rambursa.

Sectorul financiar spaniol încearcă să absoarbă pierderile imense aferente credi­telor, acum toxice, acordate dezvoltatorilor imobiliari, iar guvernul a fost nevoit vara aceasta să solicite Uniunii Europene un ajutor financiar de 100 miliarde euro pentru a recapitaliza băncile spaniole aflate în dificultate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO