Business Internaţional

Bancile si asiguratorii europeni sunt primii pe lista neagra a agentiei S & P

14.03.2003, 00:00 13

Mari banci si companii de asigurari europene, printre care HVB Group, Legal & General si Swiss Re, sunt in fruntea unui grup de 131 de companii care risca sa sufere o retrogradare a riscului de credit, a anuntat agentia de rating Standard & Poor's (S&P).
De la inceputul acestu an, S&P a micsorat ratingul pentru cinci companii de asigurari europene si inca 25 ar putea urma acelasi tratament. Din acestea 25, doua risca sa fie chiar incluse la categoria "junk" - risc foarte ridicat.
Cat despre banci, numarul celor expuse riscului de retrogradare a ratingului a ajuns la 35.
"Industria europana a asigurarilor a fost grav afectata de rezultatele financiare nesatisfacatoare", a spus Diane Vazza, director general al departamentului de analiza al S&P. Bancile si asiguratorii sunt "foarte susceptibili" de noi retrogradari, se arata intr-un raport al agentiei.
Declinul pietelor de actiuni, cel mai mare de la al doilea razboi mondial, a fortat companiile de asigurari sa reduca dividendele si alte beneficii distribuite actionarilor. Aceste grupuri inceaca sa retina cat mai mult capital pentru a se asigura ca au suficienti bani pentru a-si onora obligatiile. Ritmul lent de crestere economica din Europa a sporit costurile bancilor pentru constituirea de provizioane pentru a acoperi eventualele credite neperformante.
Reducerea ratingului de credit va avea de asemenea un efect negativ asupra bancilor si companiilor de asigiurari. Cu cat ratingul unei companii este mai slab cu atat mai mari sunt costurile pe care le suporta pentru atragerea de refinantare de pe pietele de capital, in primul rand dobanzile.
Anul trecut, Standard & Poor's a redus ratingul de credit pentru 119 companii europene, care aveau recomandarea de investitie. Numarul companiilr care au avansat ca rating a fost de opt ori mai mic. In SUA, raportul retrogradari la avansari a fost semnificativ mai mic decat in Europa, de 5,4%.
Un alt record negativ: un numar de 17 companii au cazut la categora "junk". Datoriile acestora totalizau 45,8 miliarde de euro.
De la inceputul acestui an, agentia a penalizat deja 18 companii, ceea ce afecteaza datorii pe termen lung in valoare de 40 de miliarde de euro.
Trei sferturi din companiile care au fost declasate sub categoria de investitii, in ultimii 16 ani, nu au reusit sa-si revina ulterior, arata raportul S&P.
Companile de asigurari cu cel mai scazut calificativ de investitii, BBB-, care sunt primele in vizorul S&P, sunt Fondiaria SAI, cel mai mare asigurator de bunuri si pagube din Italia, si unitatea sa Milano Assicurazioni, Societa Italiana Assicurazioni e Reassicurazioni si Terra Nova Insurance.
Gerling, societata germana de asigurari, unde Deutsche Bank detine o treime din capital, este una din cele sapte companii retrogradate anul acesta la categoria junk de catre S&P. Alte companii sunt, ThyssenKrupp AG, cel mai mare producator de otel al Germaniei, din cauza problemelor legate de fondul sau de pensii, Royal Ahold, cel de-al treilea distribuitor de produse alimentare din lume, care este mijlocul unui mare scandal de contabiltate.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO