Business Internaţional

Bancile se ingramadesc sa intre pe piata rusa, atrase de potentialul mare de crestere

Bancile se ingramadesc sa intre pe piata rusa, atrase de potentialul mare de crestere

Citibank este una dintre primele institutii financiare straine ce a intrat pe piata din Rusia

19.11.2007, 20:42 17

Panica existenta la nivelul sectorului financiar, precum si demiterile directorilor executivi din cadrul mai multor banci americane au determinat cele mai importante institutii de credit din lume sa se gandeasca la posibilitatea de a investi in Rusia, acolo unde exista un risc bancar major, dar care este cunoscut, decat sa ramana in SUA si sa se expuna unui risc neclar, precum cel din sectorul subprime, scrie International Herald Tribune.
Pentru majoritatea investitorilor straini, Rusia reprezinta un peisaj cu totul diferit de cel existent in Statele Unite datorita posibilitatilor de crestere, atat organica, cat si prin intermediul achizitiilor. Totusi, oportunitatea ca investitorii externi sa intre pe piata bancara a Rusiei ar putea sa nu mai fie valabila. In vreme ce bancile rusesti au devenit mai atractive ca niciodata, numarul celor disponibile pentru a fi cumparate este foarte mic, au precizat reprezentanti din domeniul bancar.
Citibank, divizie a Citigroup care a inregistrat pierderi de 11 miliarde de dolari si care l-a demis pe directorul executiv Charles Prince, si-a construit o platforma solida de crestere in Rusia pe parcursul celor 13 ani de cand a intrat pe aceasta piata si continua sa se axeze pe crestere organica.
Mark Robinson, directorul executiv al Citibank Rusia, crede ca investitorii care vor sa intre pe aceasta piata nu au alta solutie decat achizitia de institutii de credit. "Daca as veni in momentul acesta in Rusia, as spune ca nu cred ca am vreo sansa. Cei care vor sa vina aici au nevoie de foarte multi oameni", a afirmat Robinson. Dar oficialul Citibank a observat ca achizitiile din Rusia se concentreaza doar in jurul bancilor mari. "Dimensiunile bancilor rusesti care nu fac parte din topul celor mai importante 30 de banci sunt foarte reduse", a mentionat Robinson.
Johan Jonach, directorul executiv din Rusia al Raiffeisen, este de acord ca sa intri acum pe aceasta piata si sa iti propui sa te dezvolti doar pe cont propriu poate fi foarte dificil. "Daca vrei sa devii o banca universala si un jucator de impact in sectorul de profil din Rusia, este cam tarziu sa incepi totul de la baza", a afirmat Jonach.
Analistii precizeaza ca directia de business a investitorilor straini care vor sa intre in sectorul bancar din Rusia depinde de cat de repede isi doresc acestia sa se dezvolte. Daca beneficiaza de atuul timpului, bancile straine pot opta pentru o crestere organica. "Atunci cand cumperi o banca, achizitionezi si cota de piata, clienti si diverse colaborari. Pe de alta parte insa, pretul pe care trebuie sa-l platesti poate fi de pana la cinci ori mai mare decat valoarea reala a activului. Mai este si problema de integrare a unei entitati in alta, care se poate transforma intr-un cosmar pentru cumparator", a precizat Mihail Galkin, analist bancar la MDM Bank din Moscova.
Recent, Raiffeisen, cea mai mare banca straina din Rusia, a avut motive intemeiate de satisfactie in ceea ce priveste operatiunile sale din Rusia si Europa de Est, deoarece in aceste regiuni profitul net al insitutiei de credit a crescut cu 51% in trimestrul al treilea datorita avansului imprumuturilor auto si al celor ipotecare. Oficialii bancii austriece au precizat ca profiturile institutiei nu au avut de suferit din cauza crizei din SUA. Anul trecut, Raiffeisen a achizitionat banca ruseasca Impexbank si austriecii continua sa deruleze operatiunea de integrare a institutiei de credit in structura sa. La momentul tranzactiei, reprezentantii Raiffeisen au precizat ca prin achizitionarea Impexbank au scutit patru ani de crestere organica. "Bancile internationale vor sa creasca organic, pentru ca cele mai mari costuri sunt reprezentate de stabilirea pe o piata. Dupa ce reusesc sa intre pe aceasta piata, dezvoltarea nu este scumpa", a spus Mark Rubinstein, analist bancar la Metropol.
In ultimele 18 luni, mai multe institutii de credit din strainatate au intrat pe piata bancara din Rusia, iar Banca Nationala a Rusiei estimeaza ca 20% din sistemul bancar rusesc se afla in posesia investitorilor externi.
Natalia Orlova, analist bancar la Alfa Bank, apreciaza ca din cauza dominatiei bancilor autohtone, strainii vor ajunge sa detina circa 25% din totalul activelor bancare rusesti in urmatorii cinci ani, ceea ce inseamna o crestere de doar 5% fata de situatia actuala.
Orlova a mentionat ca achizitiile si fuziunile din domeniul bancar rusesc vor stagna pana in momentul in care situatia in sectorul de profil nu se va limpezi si pana cand estimarile de crestere nu vor deveni mai predictibile. Iar aceste lucruri nu se vor intampla pana la jumatatea anului viitor, potrivit analistului de la Alfa Bank.
Banca belgiana KBC, o alta institutie de credit aflata in goana dupa achizitii in Europa de Est, a dat startul recentei euforii din Rusia, platind un miliard de dolari (685 de milioane de euro) pentru a intra in posesia Absolut Bank, o banca de dimensiuni medii. Anul trecut, Societe Generale a cumparat o participatie de 20% din banca Rosbank, institutie detinuta de miliardarul Vladimir Potanin.
Totusi, analistii afirma ca investitorii straini platesc prea mult pentru bancile din Rusia. KBC a achizitionat Absolut la un pret de 3,8 ori mai mare decat valoarea contabila a institutiei, a spus Rubinstein. Unii experti sunt de parere ca variatiile foarte mari intre pretul cerut si pretul real din sistemul bancar rusesc nu au alungat investitorii straini, deoarece Rusia are un potential de crestere care nu poate fi neglijat.
"Mult mai importanta decat variatiile de pret este dimensiunea pietei bancare rusesti si fragmentarea acesteia, ceea ce inseamna ca nou intratii pot obtine o pozitie semnificativa", a afirmat Bob Kommers, analist la banca elvetiana UBS.
Recent, Troika Dialog a achizitionat 8% din Ursa Bank, o banca regionala din Siberia cu grad de expunere ridicat fata de criza subprime care face ravagii pe pietele de credite externe. Aceasta miscarea a fost perceputa de catre unii analisti ca o incercare a Troika Bank de a profita de un deficit de finantare.
"Orice institutie de credit care nu este controlata de catre stat si care se afla in topul celor mai mari 20 de banci din Rusia poate fi vanduta. Problemele din pietele de credit ar putea sa grabeasca nevoia de finantare din partea unor investitori strategici in defavoarea unor finantari obtinute din pietele de obligatiuni", a precizat Kommers.
Pentru unii bancheri insa, achizitiile pot reprezenta singura parghie de intrare in sistemul bancar din Rusia. Asta deoarece obtinerea unei licente bancare poate dura unul sau doi ani, in timp ce achizitia unei institutii de credit de mici dimensiuni si dezvoltarea organica a acesteia pare o chestiune mult mai atractiva, a spus Orlova.
Gigantul bancar HSBC, care a obtinut licenta de retail banking in luna mai, este unul dintre putinii investitori nou intrati care cauta sa se dezvolte in Rusia fara ajutorul achizitiilor. Nu toate bancile au acelasi succes, pentru ca exista posibilitatea sa apara unele surprize post-achizitie extrem de neplacute.
Un astfel de contra exemplu este banca germana Commerzbank, care a achizitionat anul trecut 15% din Promsvyazbank.
Germanii aveau o optiune prin care puteau la inceputul acestui an sa-si majoreze participatia la banca ruseasca.
Insa optiunea stabilita in 2006 nu s-a materializat in acest an. O persoana apropiata bancii germane a dezvaluit ca intre cele doua parti implicate in tranzactie au existat dispute de pret. Promsvyazbank cauta sa se listeze la London Stock Exchange, potrivit unui articol aparut recent in cotidianul rus Vedomisti.
Un anumit bancher a speculat in cotidianul citat ca banca germana ar putea sa vanda o parte sau toate actiunile la institutia de credit din Rusia. "Suntem deschisi tutoror posibilitatilor. Credem insa ca participatia pe care o detinem la Promsvyazbank este o investitie buna", a fost raspunsul lui Beate Schlosser, un purtator de cuvant al Commerzbank.
Din ce in ce mai multe companii au inceput sa perceapa riscurile pe care le implica investitiile din Rusia. Bancile rusesti si in special cele cu impact regional raman extrem de atractive, iar mediul bancar inca subdezvoltat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO