Business Internaţional

Bancile rusesti reduc creditele de teama falimentului

10.06.2004, 00:00 17



Bancile din Rusia si-au inchis cateva linii de creditare interbancare, iar rata dobanzilor practicate pe piata interbancara au crescut semnificativ in cursul acestei saptamani, pe fondul temerilor legate de falimentul potential al unor banci din sistem, speculatii declansate de imposibilitatea catorva banci de a efectua la timp plati aferente unor emisiuni de obligatiuni, relateaza Bloomberg.



Rata dobanzii interbancare pentru imprumuturi de o zi a crescut la 11,6%, arata websitul bancii centrale, cel mai ridicat nivel din aceasta luna. Conform bancii centrale, rata dobanzii interbancare la depozitele atrase de la banci a crescut la 11,6%, de la 10,79%. Cresterea dobanzii a fost generata de imposibilitatea OOO Sodbusinessbank si CreditTrust de a efectua platile aferenteunei emisiuni de obligatiuni, primul eveniment de acest gen de la criza financiara din Rusia din 1998.



"Bancile rusesti isi inchid in masa facilitatile reciproce de credit", se spune intr-un document adresat clientilor de analistul Dmitri Dmitriev, de la United Financial Group. "Credem ca tensiunile actuale se refera la anumite banci si nu exista deci o paralela cu criza de sistem din 1998".



Creditorii internationali si agentiile de evaluare financiara au avertizat autoritatile din Rusia sa amelioreze gradul de supraveghere asupra sistemului financiar al tarii. In prezent, acesta include prea multe banci fragile pentru a putea face fata fluxurilor masive de capital atrase de economie in cea mai lunga perioada de expansiune macroeconomica de la destramarea Uniunii Sovietice.



In ziua urmatoare, rubla ruseasca a pierdut 1,25 copeici fata de dolarul american, ajungand la cursul de 29, 035 ruble pentru un dolar, pe Unified Trading System.



Problemele au inceput luna trecuta, cand Sodbusinessbank a fost prima banca inchisa in conformitate cu noile reglementari referitoare la spalarea banilor, fiind acum condusa de manageri externi, numiti de banca centrala. Actiunea autoritatilor a alimentat speculatii legate de posibilitatea unei interventii similare si in cazul bancilor mai mari. "Problema este mai ales de ordin psihologic", spune Simon Vine, sef al diviziei de instrumente derivative din cadrul Alfa Bank, cea mai mare banca privata din Rusia. "Exista zvonuri ca si alte banci ar putea avea probleme similare", a declarat acesta intr-un interviu citat de Bloomberg.



Economia tarii este mai solida acum decat in 1998 sau 1995, cand Rusia s-a confruntat cu crize financiare, apreciaza analistii. Anul acesta, economia se indreapta spre a sasea crestere anuala consecutiva, iar rezervele in aur si valuta au crescut la un nivel record de 88 miliarde dolari in luna februarie. In plus, bugetul de stat este pe surplus, deoarece preturile ridicate ale petrolului aduc importante venituri suplimentare.



Sodbusinessbank si CreditTrust cumuleaza active de aproape 600 milioane de dolari, care reprezinta circa 0,3% din totalul activelor sectorului bancar rus, se arata intr-un raport elaborat de Renaissance Capital si citat de Bloomberg. Pe data de 13 mai, banca centrala a retras licenta de functionare a Sodbusinessbank, pentru incalcarea noilor reglementari privind spalarea banilor, acesta fiind primul caz in care autoritatile au actionat impotriva unui creditor pe acest motiv. Speculatiile din piata referitoare la legaturile existente intre CreditTrust si Sodbusinessbank au dus la intrarea CreditTrust in procedura de lichidare, in ciuda rapoartelor din presa care infirmau existenta unor legaturi necurate. Agentia internationala de evaluare financiara Fitch a declasat ratingul de credit al CreditTrust la D, cea mai joasa clasare, care indica falimentul.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO