Business Internaţional

Bancile Osmanli si Korfez vor fuziona cu Garanti

25.06.2001, 00:00 17



Banca turca Garanti a anuntat in aceasta saptamana ca va reuni capitalul Osmanli Bank cu cel al Korfez Bank, toate cele trei institutii facand parte din grupul de companii Dogus, informeaza Mediafax.

"Consideram ca decizia de fuzionare a bancilor va avea efecte pozitive asupra capitalul grupului bancar, asupra productivitatii, precum si asupra economiei nationale", a declarat directorul executiv al Osmanli Bank, Aclan Acar.

Garanti, una dintre cele mai mari patru banci private din Turcia, este un important actionar la Compagnie Ottomane D'Investtissments, care detine Osmanli Bank. Garanti Holding este, de asemenea, actionar majoritar la Korfez Bank.

Acar a adaugat ca pentru Korfez Bank fuziunea va avea ca avantaje fortificarea activitatilor bancare destinate sectorului corporatist, a operatiunilor care se adreseaza altor banci private si a administrarii de fonduri.

La randul sau, Osmanli Bank isi va putea dezvolta activitatile pentru sectorul corporatist, comercial si individual, precum si serviciile de creare de depozite si sistemele de distributie.

Aceasta afacere reprezinta unul din primii pasi ai indelung-amanatului proces de consolidare al sectorului bancar din Turcia. Slabiciunea bancilor turcesti a fost un factor determinant al crizelor financiare care au zguduit Turcia, din noiembrie anul trecut.

Procesul de reabilitare a sectorului bancar prevede ca toate institutiile financiare sa indeplineasca conditiile de adecvare a capitalului si ratele de lichiditate, lichidarea bancilor private falimentate, precum si privatizarea marilor banci de stat, pana la sfarsitul anului.

Respectarea termenului-limita este o conditie esentiala a programului de reforma economica adoptat de guvernul turc, care sta la baza noului acord cu FMI. Acordul incheiat de autoritatile de la Ankara cu BM si FMI, in valoare de 15,7 miliarde de dolari, face din reforma sectorului bancar o prioritate.

Reunirea capitalului celor doua banci turce reprezinta un prim pas in cadrul strategiei IntesaBci, cea mai mare banca a Italiei, de a prelua un pachet de actiuni la grupul bancar Dogus, care include si banca Garanti.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO