Business Internaţional

Băncile europene se îndreaptă către cel mai bun trimestru din 2009

Băncile europene se îndreaptă către cel mai bun...

Autor: Catalina Apostoiu

27.12.2016, 18:30 353

Randamentele în creştere ale obligaţiunilor şi riscul mai mic de înăsprire a reglementărilor dau un impuls sectorului bancar, scrie Financial Times.

Pe fondul revenirii dramatice a acţiunilor bancare europene după un an de turbulenţe financiare şi politice, sectorul bancar se îndreaptă către cea mai mare creştere de valoare de când panica legată de supravieţuirea sistemului financiar s-a redus în 2009.

Valoarea indicelui bancar Euro Stoxx a urcat cu 30% de la începutul lunii octombrie, apropiindu-se de creşterea pe trei luni de 33% înregistrată în perioada iulie-septembrie 2009 în condiţiile în care pieţele bursiere şi-au revenit la nivel mondial.

Parte a raliului general generat de alegerea lui Donald Trump, performanţa actuală trimestrială evidenţiază schimbările dramatice de sentiment privitoare la unele din cele mai mari instituţii ale Europei într-un an în care politicile guvernamentale menite să susţină creşterea economică au generat semne de întrebare legate de profitabilitatea creditării companiilor şI persoanelor fizice.

Indicele băncilor europene a înregistrat acum o scădere de numai 6,4% pe întregul an. Acesta scăzuse cu aproape 40% pe 2016 până la începutul lunii iulie.

Acţiunile bancare se număraseră printre cele mai dur afectate în urma deciziei Marii Britanii de a părăsi Marea Britanie.

Totuşi, creşterea randamentelor obligaţiunilor înregistrată în ultimele luni, majorarea dobânzilor de către Fed şi o diminuare a ritmului achiziţiilor lunare de obligaţiuni de către BCE au determinat o regândire mai amplă a posibilităţii unor rate de creştere economică şI inflaţie mai ridicate.

Şi alte temeri s-au diminuat în ultimele luni, legate de perspectiva unor reglementări mai stricte şi impunerea de penalităţI foarte mari pentru nereguli din trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO