Băncile europene se îndreaptă către cel mai bun trimestru din 2009

Autor: Catalina Apostoiu 27.12.2016

Randamentele în creştere ale obligaţiunilor şi riscul mai mic de înăsprire a reglementărilor dau un impuls sectorului bancar, scrie Financial Times.

Pe fondul revenirii dramatice a acţiunilor bancare europene după un an de turbulenţe financiare şi politice, sectorul bancar se îndreaptă către cea mai mare creştere de valoare de când panica legată de supravieţuirea sistemului financiar s-a redus în 2009.

Valoarea indicelui bancar Euro Stoxx a urcat cu 30% de la începutul lunii octombrie, apropiindu-se de creşterea pe trei luni de 33% înregistrată în perioada iulie-septembrie 2009 în condiţiile în care pieţele bursiere şi-au revenit la nivel mondial.

Parte a raliului general generat de alegerea lui Donald Trump, performanţa actuală trimestrială evidenţiază schimbările dramatice de sentiment privitoare la unele din cele mai mari instituţii ale Europei într-un an în care politicile guvernamentale menite să susţină creşterea economică au generat semne de întrebare legate de profitabilitatea creditării companiilor şI persoanelor fizice.

Indicele băncilor europene a înregistrat acum o scădere de numai 6,4% pe întregul an. Acesta scăzuse cu aproape 40% pe 2016 până la începutul lunii iulie.

Acţiunile bancare se număraseră printre cele mai dur afectate în urma deciziei Marii Britanii de a părăsi Marea Britanie.

Totuşi, creşterea randamentelor obligaţiunilor înregistrată în ultimele luni, majorarea dobânzilor de către Fed şi o diminuare a ritmului achiziţiilor lunare de obligaţiuni de către BCE au determinat o regândire mai amplă a posibilităţii unor rate de creştere economică şI inflaţie mai ridicate.

Şi alte temeri s-au diminuat în ultimele luni, legate de perspectiva unor reglementări mai stricte şi impunerea de penalităţI foarte mari pentru nereguli din trecut.