Business Internaţional

Băncile din UE vor fi reglementate după aceleaşi reguli

Băncile din UE vor fi reglementate după aceleaşi reguli

Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2011, 23:50 21

Băncile din Uniunea Europeană ar putea fi reglementate printr-unset unic de reguli, conform declaraţiilor făcute de preşedintelenoii autorităţi a sectorului bancar al UE, scrie FinancialTimes.

Măsura ar putea dilua puterile autorităţilor naţionale dinstatele membre ale UE, iar unii bancheri se tem că ar putea afectainovaţia şi competitivitatea.

Andrea Enria, preşedintele Autorităţii Bancare Europene (EBA), adeclarat că criza financiară a scos în evidenţă ineficienţaeforturilor comune de coordonare a sistemelor de reglementare asectoarelor bancare din Europa, iar EBA va avea nevoie să-şiutilizeze noile atribuţii pentru a acţiona mai ferm în acest sens."Setul unic de reguli reprezintă adevărata putere. Dacă vom aveadin nou o competiţie la nivel de reglementare va fi haos", a spusEnria.

Ca secretar general al organismului predecesor EBA, Enria adeclarat că a încercat cu cinci ani în urmă să determineautorităţile naţionale de reglementare să majoreze activele lichideale băncilor şi să armonizeze reglementările privitoare lacerinţele de capital, politici prin care băncile europene ar fiputut evita în mare măsură efectele negative ale crizeifinanciare.

Iniţiativa sa a creat însă controverse, iar ComitetulOrganismelor de Supraveghere Bancară (Committee of European BankingSupervisors-CEBS) purta încă discuţii pe aceste teme în momentuldeclanşării crizei financiare.

Prioritatea lui Enria va fi de a recâştiga încrederea pieţelorîn testarea rezistenţei băncilor europene la stres, încrederepierdută anul trecut când sistemul bancar irlandez s-a prăbuşit lapatru luni după ce fusese declarat solid de CEBS.

Spre deosebire de CEBS , boardul EBA, format din reprezentanţiai celor 27 de ţări membre ale UE, poate lua decizii prin votmajoritar. În cazuri de urgenţă, boardul poate lua decizii pesteautorităţile naţionale, deşi există limite în ceea ce priveşteatribuţiile acestuia atunci când sunt implicaţi baniicontribuabililor.

Banca Centrală Europeană (BCE) s-a arătat la rândul săuîngrijorată că autorităţile naţionale ezită câteodată să impunăsancţiuni băncilor locale. Măsurile luate până acum pentru a întărisupravegherea băncilor se aplică în principal celor mai mari bănciale Europei, a declarat recent Lorenzo Bini Smaghi, membru alboardului BCE.

Enria a declarat că intenţionează să facă mai mult pentru astandardiza modul în care autorităţile naţionale aplică regulile.De asemenea, el vrea să determine o regândire a modului în careautorităţile naţionale se organizează.

Fondul de criză va avea la dispoziţie 500 mld. euro

Guvernele europene au convenit să dubleze capacitatea decreditare a fondului de susţinere a ţărilor cu niveluri ridicateale datoriilor în 2013, scrie Bloomberg. Miniştrii de finanţe audecis crearea unui fond de bailout permanent pentru regiune învaloare de 500 miliarde de euro, dublul sumei pe care o poateîmprumuta fondul creat după salvarea Greciei anul trecut. Fondul,denumit Mecanismul European de Stabilitate (ESM), va înlocuiactualul program denumit Facilitatea Europeană pentru StabilitateFinanciară (EFSF), cu o valoare de 440 de miliarde de euro. Deşiare o valoare nominală de 440 miliarde de euro, regulile privitoarela garanţii ce au legătură cu ratingul său de credit AAA limiteazăcapacitatea de creditare a fondului la aproximativ 250 mld. euro.Fondul permanent va intra în vigoare la mijlocul anului 2013,valoarea sa fiind ajustabilă la interval de doi ani. Ca şi în cazulactualului mecanism, FMI va veni cu 50 de cenţi pentru fiecare eurodin partea guvernelor europene. Acordul miniştrilor de finanţesurvine cu o lună înainte de termenul aşteptat şi reprezintă unadin multele decizii care urmează a fi luate cu privire la fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO